Vaccineren en leefstijl

6 januari 2021

Nog niet gevaccineerd? Kun je lekker thuisblijven!

Vandaag is het De Dag: het vaccinatieprogramma gaat eindelijk van start. Een belangrijk moment van de coronacrisis waar wekenlang over gedebatteerd is. Net als over de vraag: wie krijgen als eerste een vaccin toegediend? De uitverkorenen: zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de acute COVID-zorg. Vandaag krijgen verpleeghuismedewerkers in Veghel de eerste prik. Het gros van de Nederlanders (7,1 miljoen mensen tussen de 18 en de 60 jaar) is waarschijnlijk pas vanaf april/mei aan de beurt. Wat kunnen we in de tussentijd doen om een coronabesmetting te voorkomen? Werken aan een gezonde leefstijl.

Het coronavaccin: het kan nog even duren voordat je aan de beurt bent

Volgens de NOS willen drie op de vier Nederlanders zich laten vaccineren tegen corona. Het kabinet verwacht dat alle Nederlanders tegen eind september een prik hebben kunnen halen. Het kan dus nog wel even duren voordat je aan de beurt bent voor een vaccinatie. In de tussentijd kun je je wel wapenen tegen een coronabesmetting: door aan een gezonde leefstijl te werken. Een gezonde leefstijl draagt direct bij aan je immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem kunnen we komende maanden goed gebruiken.

Waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is tegen een corona-besmetting

‘Onderzoek laat zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze vijf procent van hun gewicht afvallen, vertelt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist Erasmus MC, aan het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. ‘Je hoeft echt niet meteen een slanke den te worden. De winst zit niet in een crashdieet, maar in en gezonde leefstijl.’ Volgens huisarts Tamara de Weijer zijn vier dingen heel belangrijk. ‘Dat zijn gezonde voeding, voldoende beweging, meer ontspanning en een goede nachtrust. We weten dat voeding zoals groene groenten, tomaten, fruit, vette vis, olijfolie, noten en zaden juist ontstekingen remt in plaats van veroorzaakt. Gezonder eten is de belangrijkste stap, want zodra je je daar fitter door begint te voelen heb je ook meer motivatie en puf om aan je beweging te gaan denken. Wandelen is wat mij betreft het beste wat je kunt doen,’ legt De Weijer uit aan Gezondnu.nl.

Inspiratie nodig voor gezonde recepten?

Het Voedingscentrum schreef een online special over gezonde voeding tijdens de tweede lock-down. Bekijk hun website hier. De sportscholen zijn in elk geval komende twee weken nog gesloten. Wil je toch actief blijven en zoek je leuke online filmpjes? Bekijk dit Youtube-kanaal eens.

Bronnen:

    1. NOS: http://bit.ly/393shiF
    2. NOS: http://bit.ly/3ojVKvg
    3. NOS: http://bit.ly/3nhrmjN


Alle artikelen

 


Goede voornemens volhouden

Terug naar alle blogs