Meer bewegen: waarom hardlopen goed voor je is

12 oktober 2020

Meer bewegen: vijf redenen waarom hardlopen goed voor je is

Hardlopen: het enige wat je nodig hebt, is een paar goede hardloopschoenen. Wil jij meer bewegen, maar ben je niet het type voor intensieve work-outs? Goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat vijftig minuten joggen per week net zo gezond is als keihard trainen. Zelfs als je een lager tempo aanhoudt. Maar wat maakt hardlopen eigenlijk zo gezond? Wij zetten vijf redenen op een rij.

1. Lopers hebben minder last van geheugenverlies

Vijftien minuten per dag op de loopband: dat is al genoeg om aan je mentale gezondheid te werken. Wanneer je dit consequent volhoudt, beïnvloed je de groei van nieuwe neuronen in je brein. Hierdoor vergroot je het vermogen om snel te schakelen. Loop jij minimaal 25 kilometer per week hard? Onderzoek wijst uit dat je dan zelfs minder kans hebt op Alzheimer.

2. Een sterker hart

Hardlopen is goed voor je hartspier. Door regelmatig te lopen heb je na vijftien jaar al dertig procent minder kans op hartaanval dan mensen die niet hardlopen. Het lopen heeft ook een positieve invloed op je bloedvaten. Het versterkt je bloedvatenstelsel. En dat heeft ook weer een positieve invloed op gezondheid van je hart.

3. Meer bewegen versterkt gewrichten

Hardlopen helpt bij het afvallen. Hierdoor komen je gewrichten minder onder druk te staan. Bovendien versterkt je kraakbeen door het regelmatig belasten van je knieën en heupen. Door te lopen houd je je gewrichten gezond en soepel.

4. Vertraagd verouderingsproces

Hardlopen vertraagt het verouderingsproces. Onderzoek uit 2018 toont aan dat hardlopen een positieve invloed heeft op een enzym die onze cellen beschermt tegen verouderen. Reden voor nog een extra rondje…

5. Je hoofd leeg maken na een drukke dag – ontfocussen

En niet onbelangrijk: hardlopen kan een fijne uitlaatklep zijn. Even je gedachten verzetten door je favoriete rondje door het bos te lopen. Een stressvolle dag kan letterlijk van je afglijden na een paar kilometer hardlopen.

Bronnen:

  1. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4910256/een-keer-week-50-minuten-rennen-even-gezond-als-hard-trainen
  2. https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a22756982/hardlopen-maakt-slimmer/
  3. https://bjsm.bmj.com/content/54/15/898
  4. https://www.runnersworld.com/nl/gezondheid/a26879471/voordelen-van-hardlopen/


Alle artikelen

 


Gezonder leven? Een stukje (pure) chocolade op zijn tijd mag

Terug naar alle blogs