Stretchen is belangrijk

Je hebt het ongetwijfeld gehoord als je gaat sporten: je moet goed rekken en strekken. En dat klopt, want stretchen is goed voor je spieren. Maar niet alleen tijdens de warming-up van je workout is het belangrijk. Ook daarbuiten. Als je de hele dag op een bureaustoel achter je laptop hebt zitten werken, bijvoorbeeld. Dit is wat regelmatig goed rekken allemaal met je doet:

1. Rekken en strekken geeft energie

Door regelmatig even te stretchen, verbeter je de bloedsomloop. Je spieren nemen sneller zuurstof op. Ze krijgen zo wat extra voedingsstoffen en afvalstoffen worden weer afgevoerd. Daardoor voel je je wat energieker en kun je er weer tegenaan!

2. Sneller herstel na het sporten

Tijdens het sporten trekken je spieren samen. Ze worden korter en dikker. Zeker bij krachttraining. Door te stretchen maak je je spieren weer langer. Dat zorgt ervoor dat je oefeningen beter uit kunt voeren én je spieren sneller herstellen. Rek dus voor het sporten, maar zeker ook daarna!

3. Betere houding

Rekken en strekken is extra belangrijk voor mensen die veel zitten. Bijvoorbeeld omdat ze een kantoorbaan hebben. Als je weinig beweegt en veel in dezelfde positie zit, raken je spieren stijf en verkrampt. Je past je houding daarop aan door in elkaar te gaan zitten of krom te gaan staan. En dat willen we natuurlijk niet!

4. Minder pijnlijke gewrichten

Bij stretchen denk je misschien aan spieren. Maar het is ook heel belangrijk voor je gewrichten. Hun bereik wordt namelijk steeds kleiner als je weinig beweegt. Door te rekken en strekken houd je ook dat bereik maximaal. Zo kun je beter bewegen en heb je minder last van pijnlijke gewrichten!

5. Rekken en strekken vermindert stress

Even stretchen is een goede ontspanningsoefening bij stress. Bij stress zijn namelijk ook je spieren vaak gespannen. Door te rekken en strekken kun je die even lekker ontspannen. Dat geeft je een relaxt gevoel. Bovendien is het een mooi moment om even ergens anders aan te denken. Geen wonder dat yoga en pilates zo populair zijn.

Bronnen
Mens Health
ASR

Deel artikel

Laat een reactie achter