Beginnen met skeeleren? Lees onze tips.

Skeeleren is weer helemaal hot! De sportscholen zijn dicht en mensen zijn op zoek naar leuke alternatieven om in beweging te blijven. Wil jij meerdere spiergroepen trainen? Dan is skeeleren de ideale sport. Je krijgt er een krachtige core, sterke benen en een stevige bilpartij van. Bovendien: met een half uurtje verbrand je zomaar 210 calorieën. Wil jij beginnen met skeeleren? Wij hebben zes tips voor beginners op een rij gezet.

  1. Zorg voor goede bescherming

Je hebt goede bescherming nodig: een helm, kniebeschermers, elleboogbeschermers én polsbeschermers. Dat lijkt wat overdreven, maar dat is het niet. Skeeleren leer je letterlijk met vallen en opstaan; door goede bescherming te dragen, voorkom je schaafwonden en hoofdletsel. Ook polsbeschermers zijn belangrijk: bij een val vang je jezelf vaak eerst op met je handen.

  1. Zorg voor skeelers die goed om je voet passen

Heb je nog oude skeelers op zolder liggen? Of leen je skeelers om het eerst een dagje uit te proberen? Heel belangrijk: controleer of de skeelers goed om jouw voeten zitten. Dat voorkomt blessures. Voor beginnende skeeleraars is het fijn als skeelers hoge stevige schoenen hebben. En iets kleinere wieltjes: zo’n 80 mm. Wil je nieuwe skeelers kopen? Laat je adviseren bij een goede sportzaak.

  1. Als eerste doen: leren remmen!

Skeelers en bescherming geregeld? Dan kan je vast niet wachten om op pad te gaan. Zoek voor je eerste keer skeeleren een rustig pleintje of straatje en oefen eerst met remmen. Vaak zit het remblok onder je rechterskeeler. Op dit filmpje zie je hoe je de ‘hielstop’ uitvoert. Wel zo handig!

  1. Beginnen met skeeleren? Werk aan je techniek

Misschien zie je jezelf mooie lange tochten maken op de skeelers. Mooi streven, maar techniek is heel belangrijk om blessures te voorkomen. Hoe houd je balans? Wat is de juiste houding en hoe neem je een bocht? Sommige schaatsclubs bieden in lente- en zomermaanden ook skeelertraining voor beginners aan. Met een paar lessen kun jij al veilig op pad!

  1. Regent het buiten? Laat je skeelers dan lekker binnen

Water vernielt de lagers van je skeelers. (Tenzij je de lagers na een skeelerrit in de regen uit elkaar haalt en droogmaakt.) Ook niet fijn: skeeleren op natte wegen zorgt eerder voor valpartijen.

  1. Waait het hard? Begin je rit tegen de wind in

Op sommige dagen kan het aardig waaien. Bepaal van tevoren waar de wind vandaan komt en begin tegen de wind in te skeeleren. Op de terugweg heb je dan wind mee; wel zo fijn als je benen plotseling heel moe worden!

Wil jij eens iets totaal nieuws leren?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Neem bijvoorbeeld elke dag een andere route naar de supermarkt. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


One Comment