Het scherm vs. het boek: hoe leer je sneller?

Hoe leer je sneller tijdens het lezen? Begrijpend lezen is een ingewikkeld proces en ons brein verwerkt teksten van een scherm veel minder diep dan van papier. Onderwijspsycholoog Paul Kirschner vertelt aan Quest: ‘We onthouden geprinte tekst beter, omdat we tijdens het lezen een mentale kaart in ons brein maken. We onthouden letterlijk waar op het papier we iets gelezen hebben.’

Begrijpend lezen is belangrijk om te kunnen leren

Tegenwoordig lezen we veel online. Dat bespaart niet alleen stapels papier en boeken, het is ook makkelijk. Je scrolt snel door lange teksten heen en kunt in mum van tijd artikelen scannen. Adriaan van der Weel, bijzonder hoogleraar Moderne boekgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, vindt dat geen goede ontwikkeling. De gevolgen voor begrijpend lezen zijn zelfs zorgwekkend, legt hij uit aan Nemo Kennislink. Scholieren en studenten lijken steeds minder goed in staat een tekst te doorgronden. Begrijpend lezen vormt een belangrijke basis van elk schoolvak.

Hoe leer je sneller? Print je artikelen uit

Moet je stapels ingewikkelde informatieve teksten lezen én begrijpen? Dan is het dus handiger om dat vanaf papier te doen. Dus toch maar investeren in papieren studieboeken of het printen van artikelen. Ook de Universiteit Utrecht raadt haar studenten aan vanaf papier te lezen. ‘Studenten die lezen vanaf papier scoren hoger op tekstbegrip. Scrollen beïnvloedt het leesproces op een negatieve manier. Voor een paper of tentamen kun je beter iets printen,’ adviseert Gemma Corbalan Perez, onderwijskundig adviseur.

Lezen om te ontspannen

Wil jij een boek lezen om even lekker te ontspannen? Dan maakt het niet zoveel uit of je het verhaal uit een papieren boek leest of vanaf een e-reader. Het gaat bij begrijpend lezen vooral om informatieve teksten. Dus ga je op vakantie en wil je het liefst vijf boeken meenemen? Dat kan gewoon met je e-reader!

Deel artikel

Laat een reactie achter