Beweging helpt net zo goed tegen een hoge bloeddruk als medicijnen

Wist je dat bijna 1 op de 3 volwassen Nederlanders last heeft van een hoge bloeddruk? Bij mensen ouder dan zestig jaar is dat zelfs de helft. De bloeddruk geeft aan met hoeveel kracht het bloed uit het hart wordt gepompt. Een hoge bloeddruk geeft niet meteen klachten, maar is op termijn wel gevaarlijk voor je gezondheid. Het risico op een hersenbloeding, een hartaanval, hartfalen of zelfs plotseling overlijden is groter. Maar hoe verlaag je je bloeddruk?

Hoge bloeddruk: hoe komt het?

Een hoge bloeddruk wordt vaak in verband gebracht met leefstijl. Zo hebben bijvoorbeeld rokers en mensen met overgewicht sneller last van een hoge bloeddruk. Ook te veel spanning, bijvoorbeeld door werkstress of een persoonlijke situatie, kan een hoge bloeddruk geven. Door je leefstijl aan te passen, kun je vaak zelf al je bloeddruk verlagen.

Hoe verlaag je je bloeddruk?

Door gezond te eten en minder zout te gebruiken kun je je bloeddruk positief beïnvloeden. Ook een gezond gewicht, niet roken en elke dag voldoende beweging zorgen voor een betere bloeddruk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat regelmatig bewegen zelfs net zo goed werkt tegen een hoge bloeddruk als medicijnen!

Hoe beweging helpt om je bloeddruk te verlagen

Hoe helpt beweging tegen een hoge bloeddruk? Goed nieuws: alle vormen van beweging zijn goed! Wandelen, fietsen, zwemmen, maar ook handgreeptraining helpen je bloeddruk omlaag te krijgen. Bij beweging moet je lichaam meer bloed rondpompen naar de spieren. Die hebben vervolgens meer zuurstof nodig waardoor je hartslag stijgt. Na die inspanning daalt de bloeddruk. Dat duurt zo’n vier tot tien uur. Daarom is het belangrijk dat ‘beweging’ dagelijkse routine wordt.

Welke oefeningen kun je doen tegen hoge bloeddruk?

Het grootste effect op je bloeddruk heeft de zogenaamde ‘isometrische training.’ Daarbij gebruik je je spieren om kracht te zetten, maar hou je één positie aan. Je leunt bijvoorbeeld tegen een muur waarbij je je benen in een hoek van 90 graden houdt: een wall sit. Ook kun je planken of gewichten vasthouden om je spieren én je hart te trainen. Ook handig: zo kun je spierpijn voorkomen.

Overleg eerst met je huisarts bij een extreem hoge bloeddruk

Mensen die langere tijd last hebben van een extreem hoge bloeddruk moeten eerst met hun huisarts of behandelaar overleggen voordat zij gaan sporten. Te snel te veel bewegen in combinatie met een extreem hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn. Vaak raden artsen in dit geval aan beweging langzaam op te pakken.

Bloeddruk omlaag krijgen? Download de salut app!

Hoe verlaag je je bloeddruk? Door structureel meer te bewegen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpt de Salut app jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Loop bijvoorbeeld 1 extra trap per dag. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu de app!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


 

Bronnen:

30 Comments