In 7 stappen op weg naar een gezondere routine

Wist je dat het gemiddeld zo’n 60 dagen kan duren om van een verandering een nieuwe gewoonte te maken? Je bent dus helaas niet in een paar dagen een gewoonte rijker. Met deze 7 stappen gaat het niet per se sneller, maar wel makkelijker. Lees mee en zet vandaag je eerste stap.

Wat is eigenlijk een gewoonte?

We hebben het in de Salut-app regelmatig over gewoonten. Maar wat is dat nou precies? De Ensie encyclopedie legt het heel helder uit:

“Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden. Zo kan het zijn dat men elke dag om zes uur het avondeten op tafel zet, een dagelijkse routine.”

De kern van een gewoonte is dus eigenlijk dat je iets doet zonder erbij na te denken. Je sleutels op een vaste plek neerleggen, tandenpoetsen, douchen. Dit zijn allemaal voorbeelden van gewoonten die je ongetwijfeld elke dag doet. Een gewoonte komt helaas niet vanzelf tot stand. Je hebt er moeite voor gedaan en tijd in gestoken om jezelf iets nieuws aan te leren. Ook zit er vaak een doel achter; je wilt je sleutels niet telkens kwijt zijn, een gezonde mondhygiëne hebben en je lichaam schoon en verzorgd houden. Een doel hebben werkt goed, want je kunt je nu niet meer indenken dat je bijvoorbeeld tandenpoetsen een dagje overslaat. Zo zijn er meer manieren die je helpen met het vormen van een gewoonte.

Een gezonde gewoonte vormen doe je in 7 stappen

Het is niet makkelijk om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Er zijn niet voor niets honderden boeken over geschreven. Toch kan het lukken als je iets graag genoeg wilt. Voordat we je de 7 stappen uitleggen, kun je eerst deze korte video kijken. Zo ontdek je hoe een slimme voorbereiding je kan helpen met het aanleren van een nieuwe gewoonte.

In 7 stappen naar je nieuwe routine

Wil jij deze keer voorgoed afrekenen met jouw slechte gewoonten? Wil je weten wat wél werkt? Ga aan de slag met deze 7 stappen en laat je verrassen door het effect.

1. Stapel je gewoonten

Het wordt makkelijker om te wennen aan een nieuwe gewoonte als je de ‘m koppelt aan iets wat je toch al elke dag doet. Wil je bijvoorbeeld een gewoonte maken van meer water drinken? Koppel dit aan tandenpoetsen en drink als je klaar bent meteen 2 glaasjes water. Zo stapel je gewoonte na gewoonte en vorm je stap voor stap een nieuwe routine die je straks ook zonder nadenken uitvoert.

2. Begin klein

Hoe kleiner je stap, hoe groter de kans dat het routine wordt. Vaak begin je enthousiast met je nieuwe voornemen en ben je er op allerlei manieren mee bezig. Met als gevolg dat je na een paar weken terugvalt in je oude patroon. Dit ligt aan het feit dat je te veel in 1 keer wilt aanpassen. Wil je bijvoorbeeld meer groente eten? Houd het klein en begin eens met een extra schep groente bij je avondeten. Pas als je dit zonder nadenken doet, is het tijd voor de volgende stap en voeg je bijvoorbeeld wat rauwkost toe aan je lunch. Deze aanpak kan soms traag voelen. Toch is het een bewezen feit dat je zo makkelijker een nieuwe gewoonte aan je dag toevoegt. Liever 1 nieuwe gewoonte dan 10 dingen die je na een maand zat bent, toch?

3. Deel je doel

Wist je dat de kans op succes groter wordt, als je aan je omgeving vertelt waar jij mee bezig bent? Wil je bijvoorbeeld minder suiker eten? Vertel het op je werk en op een verjaardag. Iedereen snapt dan dat jij dat taartje overslaat en de droppot even niet bijvult en jij houdt energie over want je hoeft het niet telkens uit te leggen.

4. Gebruik de kracht van herhaling

Het kost tijd om van een verandering een gezonde gewoonte te maken. Je weet vast nog wel hoe lang het duurde voordat je het nut van elke dag tandenpoetsen inzag. Nu kun je het je niet voorstellen dat je het overslaat! Gun jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe handeling en blijf herhalen. Vergeet niet dat het zo’n 100 dagen duurt voordat een verandering een gewoonte wordt.

5. Houd je doel scherp

Waarom wil je dat iets een gewoonte wordt? Wil je meer water drinken omdat dit helpt bij een moeilijke stoelgang? Wil je dagelijks een 7 minuten workout doen omdat je weer in je zomerkleding wilt passen? Je doel voor ogen houden motiveert!

Tip! Zorg ervoor dat je letterlijk zicht hebt op je doel. Maak bijvoorbeeld een screensaver op je telefoon van je favoriete kledingstuk dat je straks weer past. Supermotiverend!

6. Beloon jezelf

Ben je goed op weg en komt je gezonde doel steeds dichterbij? Goed bezig! Vergeet niet om tussentijds je succesmomenten te vieren. Jezelf belonen met iets leuks houd je gefocust. Het kan iets kleins zijn, bijvoorbeeld een gezonde lunch buiten de deur, extra lang uitslapen of lekker lang in bad gaan.

7. Wees lief voor jezelf

Heb je een mindere dag en lukt het even niet om focus te vinden? Dat is heel normaal! Vergeet niet dat je elk moment van de dag je gezonde flow weer op kunt pakken. Streng zijn voor jezelf werkt vaak averechts. Moedig jezelf aan zoals je dat zou doen bij een vriend.

Hoe kan de Salut-app jou helpen met het vormen van een nieuwe gewoonte?

Je gezondheid meten én verbeteren doe je met Salut. Ontdek het verband tussen wat je doet, wat je voelt en je gezondheid. Je zult verrassende patronen zien en beter begrijpen hoe je gezonder kunt leven.

  • Neem de tijd om de app te leren kennen
    Dat is op zich al een hele gezonde stap richting het verbeteren van je leefstijl!
  • Houd je gevoel elke dag bij
    Word je eigen coach en ontdek met de inzichten die je krijgt wat jou een goed gevoel over je gezondheid geeft.
  • Vul je handmatige metingen in
    Dat geeft eigen regie en zicht op je voortgang.
  • Houd met de stappenteller je stappendoel bij
    Dit kan je motivatie zijn om elke dag voldoende te bewegen en wat daglicht te pakken
  • Kies een mini-uitdaging die bij jou en je dagritme past
    Jouw gezonde doel wordt sneller een gewoonte als je iets doet wat echt bij jou past. Doe dus niet iets omdat de buurvrouw het ook doet of omdat het een hype is.
  • Gewoonten ontwikkelen met wetenschappelijke inzichten
    Via de Salut-app kun je een audiocursus Gewoonten ontwikkelen volgen van Peaceful Passion. Deze is ontwikkeld door gedragswetenschapper Inge Wolsink. Na deze tweeweekse cursus weet je waarom je doet wat je doet. Ook leer je hoe je op een positieve manier vooruitgang boekt en schuldgevoelens loslaat. Meer weten? Ga naar het leefstijlscherm in de app en beluister daar de gratis introductiesessie. Of lees hier meer over gewoonten vormen met Peaceful Passion.

Tip! Zet je notificaties aan. Ondanks dat wij ons realiseren dat een teveel aan notificaties minder goed voor je kan zijn, raden we je toch aan om de berichten van Salut aan te zetten. Het is namelijk een bewezen hulpmiddel om je te activeren en motiveren om bezig te zijn met gezonder leven.

Laat je nieuwe gewoonte niet wachten! Download de gratis Salut-app

Het is onze passie om jou te helpen met gezonder leven en jouw stok achter de deur te mogen zijn. Ben je nieuwsgierig geworden en wil jij je ook graag fitter en energieker voelen? Wees welkom en neem een kijkje in de app. Eerst nog even wat meer erover lezen kan hier.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

James Clear
Metro

6 Comments