Beter eten met een gezond weekmenu voor het avondeten

Laten we eerlijk zijn: we willen allemaal gezonder eten. Het probleem is vaak dat we niet weten hoe. Logisch. Er is zoveel om te kiezen. Het helpt in ieder geval om een gezond weekmenu voor het avondeten samen te stellen. Zo weet je zeker dat je de hele week goed eet. Dat je een gezonde mix van verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt. Bovendien scheelt het je ook weer onnodige boodschappen. Mooi meegenomen!

Hoe ziet zo’n gezond weekmenu eruit?

Een gezond weekmenu bestaat uit gezond avondeten met voldoende variatie. Dat betekent: veel groenten met aardappelen of volkoren producten en een stukje vlees, vis, peulvruchten, ei of noten. Allemaal producten uit de Schijf van Vijf waarmee je lekker kunt variëren. Want het is ook belangrijk om veel verschillende dingen te eten. Zo krijg je van alle gezonde voedingsstoffen genoeg binnen!

Voorbeeld van een gezond weekmenu voor het avondeten

Inspiratie nodig? Daar helpen we je graag bij. Als voorbeeld van een gezond weekmenu voor het avondeten hebben we 7 lekkere, makkelijke en gezonde recepten van het Voedingscentrum voor je op een rijtje gezet:

  • Maandag: Drie bonensalade
    Maak een salade van verschillende soorten bonen: kidneybonen, witte bonen en sperziebonen of snijbonen. Lekker met een zelfgemaakte dressing van olijfolie, azijn, knoflook en mosterd. En voeg gerust wat ui, paprika of radijs toe voor extra groenten!
  • Dinsdag: Kip op tijmaardappeltjes
    Een eenvoudig gerecht! Hierbij bak je de kip namelijk samen met de aardappeltjes, wat schijfjes courgette en partjes ui in de oven. Lekker makkelijk en met maar weinig afwas. Ook wel eens fijn!
  • Woensdag: Biefstukreepjes met roerbakgroenten en rijst
    Een snelle roerbakschotel die je binnen een half uur op tafel hebt staan. En lekker makkelijk ook met zo’n zak voorgesneden roerbakgroenten. Het ideale gerecht voor een doordeweekse avond!
  • Donderdag: Aardappelcurry met ei

Het recept voor deze vegetarische curry maakt gebruik van heel veel verschillende smaakmakers: ui, gember, rode peper, kerriepoeder en kokosmelk. Hoef je verder geen zout meer aan toe te voegen!

  • Vrijdag: Vispakketjes met kruidenolie
    Vrijdag visdag! Maak eens deze vispakketjes met koolvis, pangasius of kabeljauw. Lekker met een heleboel kruiden, prei en tomaten. Serveer met volkoren stokbrood en je hebt een mooie, gebalanceerde maaltijd!
  • Zaterdag: Penne met groenten en noten
    Pasta gezond? Wel als je volkoren penne of macaroni gebruikt en je eigen pastasaus maakt! Dat kan al heel eenvoudig met een blik tomatenblokjes (zonder zout!), wat knoflook en oregano. Lekker met gehakte walnoten en wat geraspte kaas erover!
  • Zondag: Wortel-linzensoep
    Sluit het weekend en je gezonde weekmenu af met een goed gevulde soep. Met groenten, peulvruchten en meer kruiden in plaats van zout is deze wortel-linzensoep er perfect voor. En geef er ook een sneetje brood (volkoren) bij om te dippen!

Bronnen

Voedingscentrum

16 Comments