Onderzoek: optimisten leven vaak langer

Is het glas bij jou altijd halfvol? Dan heb je een verhoogde kans op een langer leven. Dat zeggen wetenschappers van Amerikaanse universiteiten. Uit hun onderzoek blijkt dat positieve mensen tot wel 15% meer kans hebben om langer te leven dan negatieve mensen. En dat je zelfs 50% meer kans hebt om 85 jaar of ouder te worden als je positief denkt. Maar hoe komt dat?

Het verband tussen positief denken en langer leven

De onderzoekers toonden een verband aan tussen optimisme en langer leven. Maar waardoor dat precies komt is niet zeker. Het kan zijn dat positieve denkers een beter sociaal netwerk hebben. Dat ze makkelijker gezonde keuzes maken. Of dat ze geen problemen maar juist uitdagingen zien. Daardoor hebben optimisten minder stress. En met minder stress heb je minder kans op een verhoogde bloeddruk en een kleiner risico op hart- en vaatproblemen of diabetes type 2!

Hoe kun je zelf positiever denken?

Met deze tips heb je al snel minder negatieve gedachten:

1. Focus je op het goede

Veel mensen richten zich op negatieve dingen. Ze zien vooral wat er fout gaat. Draai het eens om en vraag jezelf af wat er wél goed gaat. Dat is vaak meer dan je denkt!

2. Maak tijd voor leuke dingen

Werk, het huishouden en alle andere dingen die je nog moet doen. Je hebt bijna geen tijd meer voor leuke dingen. Toch is het belangrijk om daar juist wat tijd voor te maken. Je maakt dan namelijk een stofje aan waar je gelukkiger van wordt. En dat helpt je weer positiever denken!

3. Lach!

Lachen is het beste medicijn. Voor een heleboel dingen. En het is makkelijker dan je denkt. Glimlach eventjes naar iedereen die je tegenkomt op straat. Probeer het grappige te zien in moeilijke situaties. Zelfs nep-lachen verbetert je humeur en vermindert stress!

Bronnen:
PNAS
Trouw
Healthline

Deel artikel

Laat een reactie achter