Zo doe je een diabetes voeten check

Door diabetes kun je last krijgen van je voeten. De bloedvaten en zenuwen in je voeten kunnen namelijk beschadigd raken. Daardoor stroomt het bloed minder makkelijk naar je voeten en tenen. Je hebt dan minder gevoel in de diabetische voet. Bovendien krijg je vaak meer wondjes en blaren die kunnen gaan ontsteken. Of je gaat moeilijker lopen. Het is dus slim om af en toe een diabetes voeten check te doen. Dit moet je weten:

Het begin van diabetes voeten

Heb je diabetes type 2 symptomen? Het is dan slim om ook een voetcontrole te doen. Zo kun je erger voorkomen. Op deze manieren kunnen diabetes voeten bijvoorbeeld beginnen:

  • vaak koude voeten
  • droge voeten of kloofjes
  • drukplekken of eeltplekken
  • verkleuringen aan voeten en tenen

Symptomen: gevoel & pijn

Bij diabetes voeten heb je vaak ook minder gevoel in je voeten en tenen. Je voelt het daardoor niet goed als je met blote voeten ergens op stapt. Je voelt het minder goed als je je teen stoot. En je voelt niet goed wanneer je schoenen te strak zitten en je voeten afknellen. Maar het kan ook zijn dat je voeten juist overgevoelig raken. Dat je continu tintelingen in je voeten hebt of krampen krijgt in je been. Check je voeten dus regelmatig op wondjes en ga na of je pijn hebt tijdens het lopen.

Behandeling bij diabetes voeten

Afhankelijk van je klachten worden diabetes voeten behandeld door eelt te verwijderen, orthopedische schoenen aan te meten of steunkousen te dragen. Soms moet je zelfs in het gips om de voet tijdelijk te ontlasten. Ook bij een diabetische voet geldt: voorkomen is beter dan genezen. En dat doe je als volgt:

  • Knip teennagels recht en kort af
  • Smeer je voeten regelmatig in met wat olie om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen
  • Beweeg je voeten, tenen en enkels regelmatig
  • Loop zo min mogelijk op blote voeten en draag goed passende schoenen met wollen of katoenen sokken (zonder dikke naden)

Gezonder leven? Download de Salut-app!

Bij diabetes voeten is het ook belangrijk om de bloedvaten in je voeten gezond te houden. Dat doe je door beter te eten, niet te roken en meer te bewegen … en daar helpen we je graag bij! Met kleine, haalbare challenges zorgen we voor een gezondere leefstijl die je wél vol kunt houden. Benieuwd hoe dat werkt? Download dan nu de gratis Salut-app!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Thuisarts
Diabetesvereniging Nederland

2 Comments