Calorieën verbranden met wandelen: zo kun je het berekenen

Wandelen is goed voor je. Het houdt je mentaal gezond en je spieren en gewrichten blijven er soepel door. Bovendien kun je altijd en overal wel een rondje lopen om wat extra beweging te pakken of even je hoofd leeg te maken. En het mooie? Je verbruikt er ook nog calorieën mee. Meer dan je denkt zelfs. Hoeveel calorieën verbrand je dan met wandelen? Dat is voor iedereen anders, maar met de MET-waarde kun je het zelf berekenen!

MET-waarde

Hoeveel calorieën je kunt verbranden met wandelen is afhankelijk van hoe hard je loopt, hoe lang je loopt en je lichaamsgewicht. De MET-waarde (Metabolic Equivalent of Task) geeft aan hoeveel energie een bepaalde activiteit kost. In dit geval dus hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen. Je kunt daarbij uitgaan van het volgende:

  • 3-5 km/uur: 3,5 kcal
  • 5-6 km/uur: 4,3 kcal
  • 6-7 km/uur: 5 kcal

Met een simpel rekensommetje kun je vervolgens de verbranding van calorieën berekenen bij wandelen: lichaamsgewicht x duur x MET-waarde. Je vermenigvuldigt bovenstaande waardes dus met hoe lang je loopt en je lichaamsgewicht. Een voorbeeld: iemand van 70 kg die 2 uur rustig wandelt, verbruikt 70 x 2 x 3,5 = 490 kcal!

Meer calorieën verbranden met wandelen?

Wil je meer calorieën verbranden met wandelen? Dan kun je beter stevig doorstappen en wat langer doorlopen. Iemand van 90 kg die een uurtje flink tempo maakt, verbrandt namelijk al gauw 450 kcal. En voor iemand van 60 kg zijn dat 300 kcal. Let wel op, want dat vraagt ook meer van je spieren. Probeer spierpijn te voorkomen door het rustig op te bouwen en tussen je wandelingen door voldoende rust te nemen of juist even rustig te lopen.

Kun je beter wandelen of fietsen om af te vallen?

Of je meer calorieën kunt verbranden met wandelen of fietsen hangt ook weer af van het tempo. Fietsen heeft een MET-waarde tussen de 4 (rustig fietsen) en 8 (hard fietsen). Ter vergelijking: ook met hardlopen verbrand je 8 kcal per kg lichaamsgewicht per uur. Je kunt dus vaak beter wat steviger doorwandelen dan rustig fietsen als je af wilt vallen. Hardlopen is wat dat betreft nog beter … en heeft nog meer voordelen!

Download de Salut-app! voor meer beweging!

Wil je ook meer calorieën verbranden met wandelen? Meer bewegen in het algemeen? Met kleine challenges helpen we jou graag op weg naar een gezondere leefstijl die je wél vol kunt houden. Download de gratis Salut-app en ervaar het zelf hoe makkelijk dat kan zijn!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Voedingscentrum
Wandel.nl

Deel artikel

14 Comments

Laat een reactie achter