Bonkende koppijn na je workout.

Veel mensen hebben hoofdpijn na het sporten. Het komt bijvoorbeeld tijdens het sporten al opzetten. Of je hebt een paar uur nadat je klaar bent ineens last van bonkende koppijn. Kan ook. Het duurt vaak niet zo lang, maar toch zorgt het ervoor dat je die ene workout liever overslaat. Niet zo fijn, want beweging is belangrijk. En je motivatie dus ook. Maar waar komt die hoofdpijn eigenlijk vandaan? En belangrijker nog, wat kun je er tegen doen?

Waarom krijg je hoofdpijn na het sporten?

Hoofdpijn na het sporten wordt ook wel inspanningshoofdpijn genoemd. En dat kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te hard sport. Dat je een verkeerde houding aan hebt genomen tijdens een oefening. Of dat je een sport doet waarbij er veel schokbewegingen zijn. Denk hierbij aan hardlopen of een workout waarbij je veel moet springen. En ook sporten op hoogte, in warm weer of sporten in een warmtecabine kan zorgen voor hoofdpijn.

Dit kun je er tegen doen

Als je eenmaal hoofdpijn na het sporten hebt, kun je er niet zoveel meer aan doen. Gewoon even rust houden en het gaat vanzelf weer over. Maar je kunt het wel proberen te voorkomen:

 • Let op je voeding
  Genoeg eten voor je workout én voldoende drinken voor, tijdens en na het sporten. Dat kan helpen de hoofdpijn te voorkomen. En als bonus: dat helpt ook bij misselijkheid tijdens het sporten
 • Check je houding
  Heb je vaak hoofdpijn na een bepaalde sport of bepaalde oefeningen? Laat een specialist of sportinstructeur dan eens kijken naar je houding. Misschien kun je je houding aanpassen voor minder spanning op de nekspieren!
 • Minder schokbelasting
  Als de hoofdpijn komt door schokkerige bewegingen, probeer dan eens sporten met minder schokbelasting. Denk aan fietsen, zwemmen, roeien, wandelen of een sessie op de crosstrainer.
 • Sport minder intensief
  Als de hoofdpijn na het sporten komt omdat je te diep bent gegaan, probeer dan eens minder intensief te sporten. Zo houd je je hartslag lager en kun je later dat bonzende gevoel in je hoofd voorkomen!

Bronnen:
Alles over sport
Promovendum

Deel artikel

Laat een reactie achter