Zitten er gezondheidsvoordelen aan koud douchen?

Ze zijn er. Mensen die de dag beginnen met koud douchen. Krijg jij al koude rillingen bij het lezen hiervan? Of zweer jij er juist bij? Lees verder als je wilt weten of koud douchen gezond is en hoe je er het beste mee kunt beginnen.

De positieve effecten van koud douchen

Wist je dat de Amerikaanse politicus en wetenschapper Benjamin Franklin (1705-1790) regelmatig een koud bad of een duik in de Theems nam? Ook begon hij de dag met poedelnaakt voor een open raam zitten voor een dosis daglicht. Tegenwoordig hebben we Wim Hof, beter bekend als The Iceman, die de wereld inspireert met zijn methode om onder andere regelmatig een ijsbad te nemen.

Met zoveel aandacht is het logisch dat jij je afvraagt of het iets voor jou is. Gelukkig hebben we goed nieuws; de wetenschap heeft bewezen dat er veel gezondheidsvoordelen aan koud douchen zitten.

Dit zijn 6 positieve effecten van koud douchen:

 1. Een koude douche kan helpen met gezond afvallen
  Ons lichaam heeft bruin en wit vet. Om vet te verbranden heeft je lichaam bruin vet nodig. En laat een koude douche nou zorgen voor een toename van bruin vet in je lichaam!
 2. Het is goed voor je bloedsomloop en ontgifting van je huid
  Koud douchen stimuleert je bloedsomloop, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd stimuleren de spiersamentrekkingen de afscheiding van gifstoffen in je huid. Dit geeft je meteen energie!
 3. Je immuunsysteem wordt versterkt
  Rillen van de kou heeft een functie. Het activeert je immuunsysteem en het zet je stofwisseling aan. Supergezond, want een sterk immuunsysteem vergroot je weerbaarheid tegen ziektes en infecties.
 4. Het verlaagt stress en geeft je een goed gevoel
  Koud douchen stimuleert de afgifte van endorfine. Dit stofje remt niet alleen direct stresshormonen af, ook reguleert het de afgifte van de gelukshormonen serotonine en dopamine. Daar komt het goede gevoel vandaan!
 5. Het kan een depressie helpen verlichten
  Koud water heeft een stimulerend effect op de hersenen. Hierdoor verhoogt de productie van noradrenalie. Noradrenalie is een hormoon dat helpt met het verlichten van depressieve gevoelens. De werking lijkt een beetje op het effect van endorfine.
 6. Het is dé oplossing voor koukleumen
  We zijn zo gewend om bij kou de verwarming hoger te zetten of een warme trui aan te trekken. Terwijl je lichaam dit prima zelf kan. Ben jij een koukleum? Koud douchen traint je lichaam zodat je zelf weer beter om leert gaan met warmte en kou. Wat hier ook bij kan helpen is buiten sporten in de winter.

Meer uitleg over de positieve effecten? Bekijk deze video

Wil je meer weten? Bekijk deze video en luister meteen naar wat ervaringen van mensen die gestart zijn met koud douchen. Wellicht geeft dit jou net het zetje wat je nodig hebt om zelf te beginnen!

Hoe kun je het beste beginnen met koud douchen?

Ben je overtuigd en wil je meteen van start? Dan is het verstandig om het op te bouwen. De eerste tip is om de dag te  starten met een koude douche. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag profiteert van de positieve effecten.

Begin met 20 seconden koud afdouchen, de volgende dag 30 seconden en bouw dit op naar zo’n 2 tot 3 minuten. Vind je meteen koud water wat heftig? Bouw dit dan ook langzaam op en verlaag de temperatuur van het douchewater elke dag een beetje. Vergeet niet; wennen aan een nieuwe gewoonte doe je stap voor stap.

Tip! Focus op je ademhaling. Verkramp niet en blijf diep in- en uitademen.

Heb je hartproblemen? Informeer bij je huisarts of koud douchen bij jou past.

Werken aan nieuwe gewoonten met de gratis Salut-app

Wil je aan de slag met gezonder leven en inzichten krijgen wat voor jou werkt? Neem een kijkje in de Salut-app en start vandaag nog je eerste mini-uitdaging.

 

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen

Holistic
Mens en gezondheid

Deel artikel

Laat een reactie achter