Leren nieuwe taal goed voor je brein.

Altijd al vloeiend Spaans, Chinees of Italiaans willen spreken? Doen! Want door een nieuwe taal te leren, verbeter je je mentale gezondheid. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat je hersenen al na drie maanden intensieve taaltraining groeien. Je kortetermijngeheugen krijgt een boost en je ruimtelijk inzicht verbetert. En ook niet onbelangrijk: mensen die meerdere talen spreken, krijgen gemiddeld vier jaar later last van Alzheimer of dementie. ‘Het lijkt het erop dat het leren van een taal een goede manier is om je brein fit te houden’, zegt de Zweedse psycholoog Johan Martensson in een persbericht van de Lunds Universitet.

Ons brein groeit als we een nieuwe taal leren

Delen van ons brein groeien als we een nieuwe taal leren. Zweedse onderzoekers bestudeerden verschillende hersensscans van een groep legertolken. Legertolken moeten in tien maanden tijd een nieuwe taal, zoals Russisch of Arabisch, vloeiend leren spreken. Ze stampen tot 500 nieuwe woorden per dag in hun hoofd. Na drie maanden zagen de onderzoekers al verschil. De delen van ons brein waarmee we informatie ontvangen, analyseren en interpreteren.

Op latere leeftijd een taal leren

Niet iedereen heeft een talenknobbel. En niet iedereen heeft tijd om 500 woorden per dag te leren. Heeft het dan nog steeds zin om je te storten op die nieuwe cursus Chinees? Volgens Alzheimer Nederland is complexe stimulatie, zoals het leren van een nieuwe taal, een hele goede manier om je brein actief te houden. Óók op latere leeftijd. Je hersenen leren sneller schakelen en je verbetert je mentale gezondheid.

Mentale gezondheid verbeteren: zo begin je met een nieuwe taal

Op zoek naar inspiratie voor het leren van een nieuwe taal? Bekijk dan deze Tedtalk. Taaldocent Lýdia Machová spreekt acht talen vloeiend. Volgens Lýdia kunnen mensen elke taal leren die zij maar willen. Ook zonder taalgevoel. Tips van Lýdia: kijk een film die je al kent zonder ondertiteling. Of lees een kinderboek in de taal die je wilt leren. Ook een goed idee: installeer een taalapp op je telefoon. Zoals Duolingo, Memrise en Babbel, waarmee je makkelijk een paar minuten per dag met een andere taal bezig kunt zijn.

Deel artikel

15 Comments

Laat een reactie achter