Heretiketteren is een goede manier om positief te leren denken

Positieve gedachten zijn belangrijk. Optimisten voelen zich namelijk gezonder … en dat zijn ze ook! Ze leveren betere prestaties, kunnen beter tegen stress en hebben een betere weerstand tegen bijvoorbeeld verkoudheid of griep. Positief denken leidt dus zelfs tot een langer leven. Wil jij ook positief leren denken? Door gebeurtenissen te heretiketteren kom je al een heel eind!

Wat is heretiketteren?

Heretiketteren is het geven van een nieuwe betekenis aan een negatieve beleving. Je plakt als het ware een nieuw, positief etiket op een probleem of klacht. Je haalt de positieve kanten uit een negatieve ervaring of eigenschap. Net zoals je misschien zou doen met je zwakke punten bij een sollicitatiegesprek. Je bent niet eigenwijs of koppig, maar volhardend. En je bent geen pietje-precies, maar je werkt gewoon heel nauwkeurig. Dat klinkt allemaal een stuk positiever, toch?

Waarom juist positief heretiketteren belangrijk is

Met heretiketteren kun je dus positief leren denken over jezelf. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je beter ontspannen. Het voorkomt burn outs en depressies. Maar het werkt ook goed bij dingen buiten jezelf. Bij dingen waar je je aan ergert en waar je gespannen van wordt. Door daar een positieve draai aan te geven, heb je bijvoorbeeld meteen al minder last van de symptomen van stress. En dat heeft ook weer gevolgen voor je gezondheid!

Positief leren denken is makkelijker gezegd dan gedaan

Toegegeven: positief leren denken is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar heretiketteren is een goede manier om ermee te beginnen. Denk nu bijvoorbeeld eens aan je laatste negatieve ervaring en probeer er een positief etiket op de plakken. Heb je een fout gemaakt op het werk? Denk dan aan wat je ervan geleerd hebt en dat het je daardoor niet nog een keer gebeurt. Of misschien rijdt er straks iemand heel langzaam op de weg voor je. Grote kans dat diegene dan in ieder geval goed oplet!

Bronnen:
Mens en Gezondheid
WorldSupporter

Deel artikel

Laat een reactie achter