Stel je voor… Je woont en werkt in Oekraïne.
En dan opeens… is het oorlog

Onze collega’s Andrii en Mykyta werken alweer enige tijd, vanuit Oekraïne, in het IT-team van Salut. Ze doen dit vanuit Zaporizja en Charkov. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze backend en onze app. En sinds we al vanaf maart 2020 veel thuiswerken, is het normaal geworden om elkaar via het scherm te zien en te leren kennen. Het maakt niet meer uit waar je woont: je deelt lief en leed met je team.

De situatie in Oekraïne; blijven of vluchten?

De situatie in Oekraïne was al een tijdje dreigend, met grote Russische troepenopbouw aan de grenzen. Niemand geloofde dat het echt snel serieus ging worden en wachtte af. En dan opeens … is het oorlog. En ben je niet meer veilig. Zijn ook je huis, je gezin, je familie en vrienden niet meer veilig. Wat moet je dan? Blijven, of vluchten…. Maar waarheen? Alles is onzeker. Behalve dat het nooit meer wordt zoals het was.

 

Hoe gaat het met Mykyta en Andrii?

Mykyta heeft ervoor gekozen om te blijven. Hij woont met zijn familie in Zaporizja, bekend van de aanval op de kerncentrale. Zijn vriendin is inmiddels naar Polen gevlucht en zoekt werk als verpleegkundige. We spreken hem regelmatig online en hij werkt zo vaak en zo goed als het gaat.

Andrii komt uit Charkov (Kharkiv). Daar was de situatie al snel zeer bedreigend. Uiteindelijk is Andrii met 9 andere familieleden naar het westen van Oekraïne gevlucht. Zijn vrouw en de rest van de familie wonen nu tijdelijk in Moldavië. Andrii is met zijn neef woonachtig op het platteland. Ook hij probeert zo goed en zo kwaad als het gaat om te werken. Het lot van zijn huis in Kharkiv is onzeker. Het kan jaren duren voor de wederopbouw van hun steden weer begint.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Ze gaan een onzekere toekomst tegemoet. Als IT-er zullen ze goede kansen hebben om aan het werk te blijven. Maar tegen het verlies van je huis en je bezittingen valt bijna niet op te werken. Beide mannen mogen vooralsnog niet het land uit wegens de mobilisatie.

Sparen of doneren voor Andrii, Mykyta en hun familie

Vanwege de onzekere toekomst hebben we bij Salut besloten een actie op te zetten. We zijn begonnen met doneren en sparen voor onze collega’s Andrii, Mykyta en hun familie. Dat doen we zonder fundings-platform omdat daar 2-7% van de donaties op gaat aan kosten van zo’n platform.

We doen het zelf, op een speciale, aparte BUNQ spaarrekening. We hebben geen idee wanneer ze het geld nodig zullen hebben. Volgende maand, voor een onverzekerde chemobehandeling van één van de familieleden? Voor de huur van het appartement in Moldavië over 3 maanden? Of voor de inrichting van een huurwoning, als ze uiteindelijk in West-Europa gaan wonen? Hopelijk zo snel mogelijk om hun oorspronkelijke woonplek weer in ere te herstellen.

Wil je ook iets betekenen? Salut verdubbelt de inleg !

Ben je op welke manier dan ook verbonden met Salut of gebruik je de app met veel plezier? Dan kunnen we ons voorstellen dat je ook iets wilt doen. Weet dat dit mogelijk is en dat alles welkom is. Of het nu een eenmalige donatie is of dat je graag mee wilt sparen. Alles kan, alles is goed, alles is nodig en alles wordt zeer gewaardeerd.

Wil je hier meer informatie over? Of heb je een idee? Stuur mij, Marck Mulder, dan een berichtje op marck@gezondmetsalut.nl.
Alvast dank, ook namens Andrii en Mykyta en hun familie.

Hartelijke groet,
Marck Mulder
CEO Salut

 


 

Deel artikel

Laat een reactie achter