Stoppen met roken: nicotine heeft invloed op je nachtrust en je slaappatroon.

Rook je vier uur voor het slapengaan nog een sigaretje? Grote kans dat de nicotine in je lijf een negatief effect heeft op je nachtrust. Uit Duits onderzoek uit 2012 onder 2.000 mensen blijkt dat slaapstoornissen bij rokers vaker voorkomen dan bij niet-rokers. Onderzoeker Stefan Cohrs denkt dat dit komt door het stimulerende effect van nicotine, schrijft het AD. Mensen die stoppen met roken, krijgen eerst te maken met slapeloosheid. Een bekend ontwenningsverschijnsel onder stoppers. Wat doet nicotine eigenlijk met ons lichaam?

Nicotine versnelt de hartslag en stimuleert de hersenactiviteit

In de rook van een sigaret zit onder andere teer, koolstofmonoxide en nicotine. Nicotine stimuleert de afgifte van dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt. En precies dat gevoel is verslavend! De nicotine komt via de rook in je longen terecht, waar het in het bloed wordt opgenomen. Het hart pompt het nicotinerijke bloed naar de rest van organen en naar je brein. Sigaretje opgestoken? Het duurt zo’n zeven seconden voordat nicotine je brein bereikt. Nog een effect van nicotine: het stimuleert ook je bijnieren. Die geven extra adrenaline af. Gevolg: je hartslag en bloeddruk gaan omhoog. Niet zo gek dus dat nicotine invloed heeft op je nachtrust.

Stoppen met roken? Bereid je voor op nog meer slapeloosheid

Niet alleen het roken zelf is niet goed voor je gezondheid. Een chronisch verstoorde nachtrust verhoogt het risico op een beroerte of een hartaanval. Maar mensen die stoppen met roken hebben vaak niet het gevoel dat ze beter slapen. Juist niet, de slapeloosheid wordt erger. Dat hoort bij de ontwenningsverschijnselen. Het ontwennen van nicotine veroorzaak onrust; je lijf is van slag en moet een nieuw evenwicht vinden. Meestal verdwijnt de slapeloosheid vanzelf na twee tot drie weken. Dan heb je het ergste gehad. Wil jij stoppen met roken? Check deze website met tips om het vol te houden.

Stoppen met roken met behulp van een app?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

    1. Stichtingstopbewust: http://bit.ly/39jT7EC
    2. Dokteronline: http://bit.ly/2Mka1tL

18 Comments