Sushi zit bomvol verborgen suikers.

Goed eten: rauwe vis met rijst en zeewier. Sushi is niet alleen lekker, maar ook nog eens super gezond. Toch? Helaas voor de Sushi lovers onder ons is dat niet helemaal waar. Veel soorten Sushi in Nederland zijn vet, te zout en bevatten ook nog eens bizar veel suiker. Voor drie kilo Sushirijst wordt maar liefst 600 gram suiker gebruikt. Elke week neerstrijken bij je favoriete all-you-can-eat Sushitent is dus niet zo’n goed idee.

Sushi is een lifestyle

Sushi is van origine een Japanse delicatesse, iets wat Japanners hooguit een of twee keer per maand eten. In de jaren ’90 in Amerika begon het eten van sushi als een lifestyle ding; de rauwe visrolletjes stonden erom bekend dat ze gezond én licht verteerbaar waren. De vraag naar sushi explodeerde nadat het in een aflevering van Sex And The City werd gegeten. Het duurde niet lang voordat we ook in Nederland massaal konden genieten van deze Japanse delicatesse. Van supermarkt tot lokale all-you-can-eat tent; een portie sushi is nu overal te koop!

Sushi kan wel goed eten zijn

Is sushi dan ongezond? Eigenlijk is het met sushi zoals met zoveel dingen. Het is niet slecht voor je, zolang je het met mate eet. Onderstaande producten kun je beter laten staan als je op zoek bent naar een gezondere keuze:

 • Sushi met mayonaise of cream cheese.
  Deze sushi bevat veel verzadigde vetten.
 • Bluefin Tuna sushi. In tonijn zit veel kwik.
  Bovendien wordt deze tonijnsoort overbevist.
 • Tobiku sushi.
  Hier zitten veel verzadigde vetten in.
 • Tempura sushi.
  Deze sushi wordt gefrituurd en is daardoor behoorlijk vet.
 • Soja saus.
  Deze saus heeft een hoog zoutgehalte.

En voor de echte sushi liefhebbers: met dit recept van het Diabetesfonds voor gezonde sushi zit je altijd goed. Je tovert een heerlijke sushimaaltijd op tafel. Zonder te veel vetten en suikers!

Bronnen:

 1. voedingscentrum.nl: https://bit.ly/3iKuWCu
 2. thesushitimes.com: http://bit.ly/3iOj966
Deel artikel

Laat een reactie achter