Gezond leven: een goede spijsvertering is belangrijk voor je weerstand.

Wil jij gezond leven? Zorg dan voor een gezonde spijsvertering. Een gezonde spijsvertering draagt direct bij aan je weerstand. En je weerstand kan in coronatijd wel een steuntje in de rug gebruiken! Door een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en ontspanning kun je je spijsvertering op een positieve manier beïnvloeden. Hoe werkt ons spijsverteringskanaal eigenlijk?

Spijsvertering begint in de mond

Ons spijsverteringskanaal begint al bij de mond. We kauwen ons voedsel waardoor het zich mengt met speeksel. In speeksel zit een enzym die het zetmeel in ons voedsel vast afbreekt. Dankzij ons speeksel kunnen we het fijngekauwde voedsel ook makkelijker doorslikken. Wist je dat mensen per dag ongeveer een liter speeksel aanmaken?

De slokdarm en de maag

Via de slokdarm komt ons voedsel in de maag terecht. De spieren van de maag kneden de inhoud van de maag en het zoutzuur in het maagzuur doodt bacteriën. Dat zoutzuur is zo zuur dat het door papier heen kan branden. Gelukkig is onze maag beschermt met een dikke slijmlaag waardoor wij er geen last van hebben. De maag stuurt het voedsel uiteindelijk door naar de darmen die eindigen bij de anus. De spijsvertering zorgt ervoor dat alle belangrijke voedingsstoffen in ons eten volledig benut worden. Die voedingsstoffen worden weer omgezet in energie.

Hoelang duurt het voordat een maaltijd uitgepoept wordt?

Gemiddeld duurt het zo’n 24 tot 28 uur voordat een maaltijd het hele spijsverteringskanaal doorlopen is en wordt uitgepoept. Dat hangt wel af van het type voedsel. Uit onderzoek blijkt dat vast voedsel, zoals brood, langer in de maag blijft dan vloeibaar voedsel, zoals vla of pudding.

Gezond leven dankzij een gezonde spijsvertering

Hoe zorg je voor een gezonde spijsvertering? Het Voedingscentrum heeft zes handige tips:

  1. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water.
  2. Eet veel vezels. Er zitten onder andere veel vezels in volkorenproducten, groente en fruit. Bekijk tips om meer vezels te eten.
  3. Zorg voor een volwaardige voeding met voldoende variatie. De Schijf van Vijf is daarvoor een richtlijn.
  4. Goed kauwen helpt om het eten beter te verteren. Verzorg daarom je tanden en kiezen. Kunstgebitten moeten goed passen.
  5. De spijsvertering heeft tijd nodig, neem daarom rustig de tijd voor een maaltijd.
  6. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Voor sommige mensen werkt het goed om 3 hoofdmaaltijden per dag te eten met enkele tussendoortjes. Andere mensen bevalt het bijvoorbeeld beter om 6 kleine maaltijden te gebruiken.

Wil jij gezonder eten?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Probeer vanavond eens te koken met verse groenten. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

Deel artikel

Laat een reactie achter