Sporten na lockdown en corona

Door de lockdown zaten veel sportverenigingen dicht. En ook de sportscholen hielden hun deuren gesloten. Misschien ben je ook zelf wel een tijdje ziek geweest van corona. Hoe dan ook, je hebt waarschijnlijk wat minder beweging gehad. Je hebt niet zo goed gesport. Of misschien zelfs helemaal niet. Hoe moet je dan weer beginnen met sporten na corona?

Na de lockdown

Tijdens de lockdown heb je veel thuis gezeten. Veel binnen. In ieder geval meer dan normaal. Je conditie is achteruit gegaan en misschien heb je ook wel wat spierkracht verloren. Het is belangrijk om dan niet meteen weer volle bak te gaan trainen en door te gaan waar je gebleven was. Dat voorkomt dat je te snel of te zwaar traint en daardoor blessures krijgt. Je komt vanzelf wel weer op het oude niveau!

Beginnen met sporten na corona

Heb je corona gehad? Dan kun je daar nog lang last van hebben. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds wat benauwd zijn of last hebben van vermoeidheid. Ook dan is het belangrijk om rustig op te bouwen. Sport in het begin rustig en kort, maar wel wat vaker. Train daarbij je uithoudingsvermogen zodat de klachten kunnen verminderen. Maar train ook je spieren om weer écht helemaal fit te worden. Dus goed blijven rekken of eventueel zelfs wat krachttraining doen!

Zo bouw je het weer op

Begin met bewegen door een paar keer per dag een rondje te fietsen of wandelen. Zonder dat je buiten adem raakt. Ook dat verhoogt gewoon je hartslag en zo kan je lichaam weer rustig wennen aan wat beweging. Als je klachtenvrij blijft en geen spierpijn (meer) hebt, kun je steeds langer doorgaan. En als dat ook goed gaat, kun je langzaam beginnen met bijvoorbeeld hardlopen of wat stabiliteitsoefeningen om je spieren te versterken.

Ook bij sporten na corona: neem rust!

Het is verleidelijk om meteen lekker veel te sporten nu het weer kan. Logisch. Toch is het goed om ook voldoende rust te nemen. Om goed te luisteren naar je lichaam. Dat zorgt alleen maar voor een sneller herstel en voorkomt dat je meer doet dan je misschien aan kunt!

Bronnen:
Coronaplein

Deel artikel

Laat een reactie achter