Onderzoek: Stressmanagement met HRV

Aan de slag met stress via hartritmevariatie (HRV)

Wij geloven dat Nederlanders gezonder worden als zij hun gevoel van gezondheid kunnen koppelen aan fysiologische data, en handvatten krijgen om daarmee gericht aan de slag te gaan.

Stress is een thema dat voor veel mensen belangrijk is, en moeilijk om precies de vinger achter te krijgen. Hartritmevariatie (HRV) is een indicator die steeds makkelijker kan worden gemeten, maar waarvan weinig mensen weten wat het echt betekent. Er is steeds meer bewijs dat HRV samenhangt met stress, en we begrijpen steeds beter hoe we deze kunnen beïnvloeden.

Meer over het onderzoek

Onderzoek: Stressmanagement met HRV

Hoe werkt het onderzoek?

Met hulp van Salut hebben Vital10 en het Landelijk Centrum Stressmanagement een toonaangevend aanbod ontwikkeld om op basis van HRV aan de slag te gaan met stress. Dit wordt nu exclusief aangeboden aan medewerkers van enkele bedrijven, en wij van Salut doen onderzoek naar de beleving daarbij.

Deelnemers worden door Salut benaderd voor een (vrijwillig) interview over drijfveren om gebruik te (blijven) maken van dit aanbod, ervaringen en resultaten. Gegevens van deelnemers worden geanonimiseerd en zijn niet tot het individu herleidbaar. De uitkomsten worden gebruikt om het aanbod van Vital10 en LCS verder te ontwikkelen, en om de strategie van Salut verder vorm te geven.

Hoe werkt HRV?

Onderzoek: Stressmanagement met HRV

Hoe werkt hartritmevariatie (HRV)?

Hartritmevariatie is het verschil in frequentie tussen verschillende hartslagen. Anders dan je misschien zou denken, is het gezond als je hartritme varieert. Als je inademt, komt je lichaam in een actieve modus en neemt je hartslag een beetje toe. Als je uitademt, komt je lichaam meer in rust en neemt je hartslag af.

Het blijkt dat deze variatie in hartfrequentie een goede indicatie geeft van je stressniveau. Nog interessanter: je kunt je HRV beïnvloeden door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen. Waar we bij stress vaak geneigd zijn om dit via een cognitieve aanpak te lijf te gaan (bepaalde situaties vermijden, praten en analyseren) bestaat er dus ook een fysiologische benadering.

Aanmelden

In samenwerking met

Aanmelden voor het onderzoek

Maak je via jouw werkgever gebruik van het HRV-stressmanagement-aanbod?  Middels onderstaand formulier kun je toestemming geven aan Salut om jou te benaderen voor een  telefonisch interview en het geanonimiseerd verwerken van de uitkomsten. Tijdens het interview bespreken we jouw drijfveren om gebruik te maken van het HRV-stressmanagement-aanbod en jouw ervaringen daarmee.

 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Bijdragen aan de toekomst van gezondheid
  Nederlanders voelen zich in 2030 vijf jaar langer gezond
 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Looptijd
  Het onderzoek loopt van 1 oktober 2019 tot uiterlijk 31 maart 2020
 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Veilig en Vertrouwd
  Contactgegevens worden alleen gebruikt voor het plannen van een interview en daarna verwijderd. Gespreksverslagen worden volledig geanonimiseerd verwerkt.