Aan de slag met stress via hartritmevariatie (HRV)

Wij geloven dat Nederlanders gezonder worden als zij hun gevoel van gezondheid kunnen koppelen aan fysiologische data, en handvatten krijgen om daarmee gericht aan de slag te gaan.

Stress is een thema dat voor veel mensen belangrijk is, en moeilijk om precies de vinger achter te krijgen. Hartritmevariatie (HRV) is een indicator die steeds makkelijker kan worden gemeten, maar waarvan weinig mensen weten wat het echt betekent. Er is steeds meer bewijs dat HRV samenhangt met stress, en we begrijpen steeds beter hoe we deze kunnen beïnvloeden.

Met hulp van Salut hebben Vital10 en het Landelijk Centrum Stressmanagement een toonaangevend aanbod ontwikkeld om op basis van HRV aan de slag te gaan met stress. Dit wordt nu exclusief aangeboden aan medewerkers van enkele bedrijven, en wij van Salut doen onderzoek naar de beleving daarbij.

Onderzoek: Stressmanagement met HRV

Hoe werkt het onderzoek?

Het aanbod is gericht op medewerkers van betrokken bedrijven die aan de slag willen met stress. Zij ontvangen het volgende aanbod (t.w.v. € 240 p.p.):

 • Een introductie door een gespecialiseerde coach van het Landelijk Centrum Stressmanagement (LCS) over Stress en HRV.
 • Een HRV-apparaat, waarmee zelf, eenvoudig en nauwkeurig de hartritmevariatie kan worden gemeten. Dit apparaat helpt bovendien om de persoonlijke ademhalingsfrequentie te vinden waarmee het autonome zenuwstelsel beter in balans kan worden gebracht.
 • Een abonnement op het digitale gezondheidsportaal Vital10.
 • Begeleiding op afstand door een coach van het LCS, via het digitale portaal.

Deelnemers worden door Salut benaderd voor een (vrijwillig) interview over drijfveren om gebruik te (blijven) maken van dit aanbod, ervaringen en resultaten. Deze worden verwerkt in een evaluatieverslag, waarbij ook een macro-rapportage van Vital10 wordt meegenomen over gebruik van het aanbod en ontwikkeling van HRV-scores.

Gegevens van deelnemers worden geanonimiseerd en zijn niet tot het individu herleidbaar. De uitkomsten worden gebruikt om het aanbod van Vital10 en LCS verder te ontwikkelen, en om de strategie van Salut verder vorm te geven.

Onderzoek: Stressmanagement met HRV

Hoe werkt hartritmevariatie (HRV)?

Hartritme is het verschil in frequentie tussen verschillende hartslagen. Anders dan je misschien zou denken, is het gezond als je hartritme varieert. Als je inademt, komt je lichaam in een actieve modus en neemt je hartslag een beetje toe. Als je uitademt, komt je lichaam meer in rust en neemt je hartslag af.

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: je parasympatische zenuwstelsel (dat staat voor rust en verwerking) en je orthosympatische zenuwstelsel (dat staat voor vechten of vluchten, de toestand waarin je lichaam arbeid kan verrichten). Je autonome zenuwstelsel reguleert naast je hartslag een groot aantal onbewuste functies en autonome processen in je lijf, bijvoorbeeld je spijsvertering, je ademhaling en je bloeddruk.

Je HRV geeft daarom een goede indicatie van je stressniveau. Nog interessanter: je kunt je HRV beïnvloeden door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen. Waar we bij stress vaak geneigd zijn om dit via een cognitieve aanpak te lijf te gaan (bepaalde situaties vermijden, praten en analyseren) bestaat er dus ook een fysiologische benadering. Gedurende enkele weken doe je regelmatig (1 tot 3x per dag) een korte ademhalingsoefening en meet je je HRV. Zo kun je binnen een aantal weken meetbare verbetering realiseren in jouw HRV en wordt jouw ervaring van stress verlaagd. Bovendien krijg je meer inzicht in stressfactoren en gevoel van beheersbaarheid.

Onderzoek: Stressmanagement met HRV

In samenwerking met

Aanmelden voor het onderzoek

Maak je via jouw werkgever gebruik van het HRV-stressmanagement-aanbod?  Middels onderstaand formulier kun je toestemming geven aan Salut om jou te benaderen voor een  telefonisch interview en het geanonimiseerd verwerken van de uitkomsten van het telefonische interview. Tijdens het interview bespreken we jouw drijfveren om gebruik te maken van het HRV-stressmanagement-aanbod en jouw ervaringen daarmee.

 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Bijdragen aan de toekomst van gezondheid
  Nederlanders voelen zich in 2030 vijf jaar langer gezond
 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Looptijd
  Het onderzoek loopt van 1 oktober 2019 tot uiterlijk 31 maart 2020
 • Onderzoek: Stressmanagement met HRV
  Veilig en Vertrouwd
  Contactgegevens worden alleen gebruikt voor het plannen van een interview en daarna verwijderd. Gespreksverslagen worden volledig geanonimiseerd verwerkt.
©2020 Salut. | Privacy verklaring