Warm bad helpt je bloedstroom verbeteren

14 september 2020

Ontspanning nodig? Een warm bad doet wonderen

Na een drukke werkdag even heerlijk wegzakken in een warm schuimend bad. Dat werkt niet alleen ontspannend; een warm bad is ook goed voor je weerstand en voor je bloedvaten. ‘Het nemen van een warm bad zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden. Hierdoor neemt je lichaamstemperatuur toe en gaat je hartslag omhoog. Ook je energiegebruik neemt toe. Dat werk niet uitputtend, maar zorgt juist voor ontspanning,’ legt onderzoeker Thijs Eijsvogels van het Radboud UMC aan Nu.nl uit.

Zo nu en dan een warm bad geeft je weerstand een boost

Door actief te bewegen, gaat de kans op een ontsteking omlaag. En je lichaam reageert hetzelfde op een warm bad als op een sportsessie, blijkt uit onderzoek. Dat warme schuimende bad is dus echt niet alleen luxe; je werkt meteen aan je weerstand! Bovendien maken we in warm water het gelukshormoon Serotonine aan. Alle stress van de dag glijdt letterlijk van je af. De tijd nemen voor een warm bad zorgt voor dus voor een diepe ontspanning en verhoogt je weerstand. En met het griepseizoen in aantocht is het een goed idee om af en toe een heerlijk warm bad te nemen.

Badderen is goed voor je ontspanning, maar minder goed voor je huid

Het klinkt gek: van een bad droogt je huid juist uit. Door het gebruik van warm water en zeep verdwijnt het vetlaagje van je huid. Te vaak warm badderen of douchen kan dus minder goed voor je huid zijn. Vooral kleine kinderen hebben nog een gevoelige huid, waardoor zij na een warm bad meer kans hebben op een (te) droge huid. Dermatologen adviseren tot maximaal drie keer per week een moment van ontspanning te nemen in een warm bad. Dan bescherm je je huid tegen uitdroging, maar kun je wel optimaal genieten van het warme sop.Alle artikelen

 


Ontbijt eens met havermout

Terug naar alle blogs