Zoenen helpt tegen stress

2 november 2020

Zoenen zorgt voor ontspanning én helpt tegen stress

Het is een belangrijk onderdeel van ons liefdesritueel: zoenen. Onze mond is een belangrijke erogene zone, in onze lippen en tong zitten enorm veel zenuwen. Bovendien is de huid van je lippen de dunste huid van je lichaam. Je lippen zijn daardoor extra gevoelig voor aanraking en temperatuur. Na een zoensessie kan je totale ontspanning ervaren. Tijdens een zoen sturen al die zenuwen informatie door naar het brein, waardoor je lijf meer endorfine en dopamine gaat aanmaken. En dat zijn precies de stofjes die we nodig hebben om ons gelukkig te voelen!

Alleen ontspanning? Zoenen heeft nog een functie

Volgens Quest is zoenen onbewust een manier om te bekijken of iemand de moeite waard is om mee verder te gaan. Tijdens het zoenen geven we chemische stofjes aan elkaar af. Zoenen is daarom ‘ook een mechanisme dat moet doorgronden of de potentiële partner gezond is en of hij of zij genetisch goed bij je past.’ Dat kan de reden zijn dat vrouwen gemiddeld meer behoefte lijken te hebben aan een uitgebreide zoenpartij dan mannen. Dat zou ermee te maken hebben dat vrouwen meer belang hebben bij het kiezen van een potentiële levenspartner. Ze zijn een stuk minder lang vruchtbaar dan mannen en hebben minder kans hun genen te verspreiden.

En zoenen helpt ook nog eens tegen stress

Nog een goede reden om je te verliezen in een goede zoenpartij: zoenen helpt stress te verlagen. Het cortisolniveau in je lijf neemt af. En cortisol is verantwoordelijk voor een opgejaagd gevoel: stress. Geluksstofjes nemen toe en cortisol neemt af na een goede zoen. Daardoor kan je je na een goede zoen zelfs een beetje high voelen!

Bronnen:

    1. Bedrock: https://bit.ly/2GkOPkF
    2. Quest: https://bit.ly/2TNppiF
    3. Libelle: https://bit.ly/2JuYYwv


Alle artikelen

 


Corona en Vitamine D

Terug naar alle blogs