Wist je dat je een powernap goed is voor je gezondheid?

5 augustus 2020

Wist je dat je een powernap goed is voor je gezondheid?

Een middagdutje van maximaal twintig minuten is super goed voor je gezondheid. Mensen die drie keer per week een powernap doen, hebben zelfs 30 procent minder kans op een hartaandoening. Een kort slaapje overdag zorgt voor een lagere hartslag en bloeddruk. Het is dus niet alleen goed voor je concentratievermogen, een slaapje werkt ook meteen enorm stressverlagend.

Wat is een powernap en waarom is het goed voor je?

Een powernap is een kort middagdutje waar je energie van krijgt. Het is belangrijk dat dit dutje niet langer dan twintig minuten duurt. Dan is je brein voldoende opgeladen en word je opgewekter en vrolijker wakker. Je kunt geconcentreerder werken en je neemt informatie weer sneller op. Belangrijk: slaap echt niet langer dan twintig minuten. Daarna kom je in je diepe slaap terecht en word je alleen maar vermoeider wakker.

Wat is het beste moment voor een powernap?

Het beste tijdstip voor een powernap is voor 15:00 uur ’s middags. Dan heb je er de rest van de dag nog het meeste profijt van. Sommige mensen zeggen last te hebben van een lunchdip. Ze voelen zich na de lunch vermoeid en merken dat hun focus vermindert. Dat is een goed moment voor een kort dutje; je geeft je geheugen letterlijk een power boost!

Een extra kop koffie in plaats van een middagdutje?

Veel mensen schenken zichzelf nog een extra kop koffie in als ze moe zijn overdag. Cafeïne verhoogt het stressniveau in je lijf, waardoor je je even opgepept voelt. Maar een middagdutje is een veel effectiever om je focus te verbeteren. Uit onderzoek van NASA blijkt zelfs dat piloten en trainers na een dutje van twintig minuten ruim 50 procent alerter zijn. De powernap is dan ook een vast onderdeel van een doorsnee werkdag bij NASA. Ook bij grote techbedrijven als Google en Apple worden regelmatig powernaps gedaan. Voel je dus niet schuldig over je middagslaapje; het maakt je alerter, verbetert je geheugen en het is goed voor je hart! Een powernap is goed voor je gezondheid.Alle artikelen

 


Vet verbranden met sporten vóór je ontbijt

 

Terug naar alle blogs