Een half uur wandelen kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid

23 november 2020

Corona en een gezonde leefstijl

‘Een half uur wandelen kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid’

Minister Hugo de Jonge vroeg tijdens de laatste persconferentie over de coronamaatregelen aandacht voor een gezonde leefstijl. ‘Gezond leven maakt je weerstand beter. En van bewegen voel je je ook beter. Een half uurtje wandelen – zelfs dat kan al een groot verschil maken voor onze gezondheid,’ aldus de minister. In de week daarvoor stuurden meer dan zestig gezondheidsprofessionals een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Zij vinden dat er meer aandacht moet komen voor een gezonde leefstijl als wapen tegen corona.

Overgewicht verzwakt ons immuunsysteem.

Overgewicht leidt tot een ernstiger verloop van een coronabesmetting en vijftig procent van de volwassen bevolking van Nederland kampt met overgewicht. Hoog tijd om een gezond gewicht, gezonde voeding en voldoende beweging nationaal onder de aandacht te brengen. Met een gezonde leefstijl kunnen veel mensen met obesitas al binnen een paar weken hun weerstand verbeteren.

In coronatijd leven mensen ongezonder

Veel mensen werken thuis en hebben daardoor meer tijd om even lekker te snacken. Ook de motivatie om de sportschool in te duiken, is enorm gedaald. Uit onderzoek blijkt dat mensen in coronatijd een stuk minder zijn gaan bewegen, ongezonder eten en meer drinken en roken. ‘Wat betreft beweging is aangetoond dat zelfs een periode van twee weken van inactiviteit al kan leiden tot een verminderde afweer. Door de pandemie wordt dus de kwetsbaarheid voor een ernstig beloop van COVID-19 nog verder verhoogd,’ schrijven de gezondheidsprofessionals in de brandbrief aan het ministerie van VWS. We moeten dus massaal meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Juist nu we veel thuiszitten.

‘Je hoeft geen slanke den te worden’

‘Nieuw onderzoek laat zien dat de afweer van mensen met obesitas al beter gaat functioneren als ze vijf procent van hun gewicht afvallen, vertelt Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas en internist Erasmus MC, aan het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. ‘Je hoeft echt niet meteen een slanke den te worden. De winst zit niet in een crashdieet, maar in en gezonde leefstijl.’ Volgens huisarts Tamara de Weijer zijn vier dingen heel belangrijk. ‘Dat zijn gezonde voeding, voldoende beweging, meer ontspanning en een goede nachtrust. We weten dat voeding zoals groene groenten, tomaten, fruit, vette vis, olijfolie, noten en zaden juist ontstekingen remt in plaats van veroorzaakt. Gezonder eten is de belangrijkste stap, want zodra je je daar fitter door begint te voelen heb je ook meer motivatie en puf om aan je beweging te gaan denken. Wandelen is wat mij betreft het beste wat je kunt doen,’ legt De Weijer uit aan Gezondnu.nl.

Aandacht voor leefstijl is cruciaal

De ondertekenaars van de brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid hopen dat de overheid met een landelijke campagne meer aandacht gaat geven aan het belang van een gezonde leefstijl. Zodat alle Nederlanders bereikt worden met de boodschap: een gezonde leefstijl is momenteel het beste wapen tegen een coronabesmetting.

Bronnen:

    1. Eenvandaag: https://bit.ly/2IRML59
    2. Trouw: https://bit.ly/3lXszgv
    3. NOS: https://bit.ly/3kXuS1E
    4. Mednet: https://bit.ly/336IFg3
    5. Parool: https://bit.ly/3nQ59Ke


Alle artikelen

 


Lachen is goed voor je hart

 

 

 

 

 

Terug naar alle blogs