Water drinken uit een plastic flesje

7 september 2020

Water drinken uit een plastic flesje

Goed idee of risico voor je gezondheid?

Water drinken is goed voor je. Iedereen heeft tegenwoordig wel een hervulbaar flesje om mee te nemen tijdens het sporten, in de trein of naar het werk. Makkelijk én duurzaam. Toch? Bij hoge temperaturen kunnen de chemische stoffen die in de plastic flesjes zitten in je water terecht komen. Ook bij koolzuurhoudende of zure dranken komen chemische stoffen eerder in je drankje terecht. Bij hervulbare waterflessen van RVS of glas loop je dat risico veel minder. Herbruikbare waterflessen zijn trouwens een bron van bacteriën. Elke dag even afwassen, remt de bacteriegroei af.

Hoeveel water moet je minimaal drinken per dag?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen minimaal 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Water is het gezondste om te drinken, maar ook koffie en thee zonder suiker zijn gezonde dorstlessers. We verliezen de hele dag door vocht door te zweten, door naar het toilet te gaan en door te ademen. Daarom is het belangrijk je vochtbalans goed op peil te houden.

Dranken in de Schijf van Vijf

Water drinken is goed. Maar je vocht aanvullen kan ook met andere dranken. Ook koffie, thee en zuivel tellen mee. De volgende dranken staan in de Schijf van Vijf:

  • Water. Hieronder valt kraanwater, bronwater en mineraalwater.
  • Zwarte en groene thee
  • Kruidenthee (beperkt)
  • Koffie (beperkt)
  • Melk (telt mee met dranken, maar staat in het vak met zuivel, vis, peulvruchten, ei, noten en vlees).

Bronnen:
1. voedingscentrum.nl, ‘Waterflesjes hervullen. Is dat veilig?’Alle artikelen

 


Stress zorgt voor allergiën

 

Terug naar alle blogs