Fitter en gezonder leven: yoga verbetert je geheugen

7 december 2020

Fitter en gezonder leven: yoga verbetert je geheugen

Yoga is tegenwoordig helemaal hip en happening. In heel Nederland ploppen yogascholen als paddenstoelen uit de grond en ook online is het yoga-aanbod gigantisch. Niet zo gek misschien. Uit onderzoek blijkt dat yoga je humeur verbetert en zorgt voor een diepe ontspanning van het lichaam. En beetje extra ontspanning kunnen we wel gebruiken, zeker in coronatijd. Wat veel mensen niet weten: yoga verbetert niet alleen je humeur, maar ook je geheugen. Nog een extra reden om die yogamat tevoorschijn te halen.

Door yoga fitter en gezonder leven

Onderzoekers van de University of California Los Angeles ontdekten dat yoga en meditatie een goede manier is om het geheugen te verbeteren. Voor hun onderzoek werkten zij met een groep vergeetachtige ouderen. De ouderen konden bijvoorbeeld niet op namen komen of herkenden sommige gezichten niet meer. De onderzoekers deelden de groep op in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks geheugentraining. De andere groep deed aan yoga en meditatie. Na drie maanden werd van beide groepen hersenscans gemaakt. Wat bleek? In het brein van de ‘yoga-ouderen’ waren duidelijk meer verbindingen ontstaan, vooral in het gedeelte waar ons geheugen zit. Ook voelden de yoga-ouderen zich na drie maanden vrolijker en veerkrachtiger dan daarvoor.

Verhoogde bloedtoevoer naar brein door yoga

Yoga is dus een goede manier om te werken aan je mentale gezondheid. Beoefenaars van yoga (yogi’s) hebben een verhoogde bloedtoevoer van zuurstofrijk bloed naar het brein. Ook zien onderzoekers dat de activiteit van hersengolven verbetert na een yogasessie. Het positieve effect daarvan? Een verbetering van het geheugen en het humeur en juist een vermindering van negatieve gevoelens. Een yogatraining van twaalf weken lijkt al effect te hebben.

Aan de slag met yoga

Wil jij ook fitter en gezonder leven door yoga? Via deze link kun je je opgeven voor een yoga-uitdaging. Van de oprichters van Happywithyoga.nl krijg je zeven dagen lang een nieuwe video met verschillende yogastijlen en coaching.

Bronnen:

    1. Gezondheidsnet: https://bit.ly/2VNJiqX
    2. Happywithyoga: https://bit.ly/3oAPq2h
    3. Scientias: https://bit.ly/3glVLvl


Alle artikelen

 


Het nut van slaap

 

 

 

BRONNEN:

 

  1. https://www.gezondheidsnet.nl/hersenen-en-geheugen/yoga-en-meditatie-helpt-bij-geheugenproblemen
  2. https://www.happywithyoga.com/yoga/vergroot-je-creativiteit-door-yoga/

 

 

 

Terug naar alle blogs