Actieve zwangere vrouwen hebben slimmere kinderen

23 november 2020

Actieve zwangere vrouwen krijgen slimmere baby’s

Ben jij zwanger en doe je regelmatig mee aan bootcamp- of yogalesjes voor zwangere vrouwen? Volgens Canadese onderzoekers is de kans dan groot dat jouw baby straks een beter ontwikkeld brein heeft dan een baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap stilzaten. Al bij drie keer per week matig intensief bewegen merkten de onderzoekers een verschil op. Baby’s van actieve moeders scoorden beter op testen waarbij de hersenactiviteit gemeten wordt.

Actieve moeder krijgen fysiek actievere kinderen

Nog een reden om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap: volgens dit onderzoek krijgen actieve zwangere vrouwen gezondere en sportievere kinderen. De onderzoekers volgden na de geboorte de baby’s van actieve moeders. Een maand na de bevalling bleken deze baby’s een betere spierspanning en spierreflexen te hebben dan baby’s van moeders die niet sportten.

Motorische mijlpalen

Universitair hoofddocent en onderzoeker Linda May vertelt tegen Runnersworld: ‘Deze positieve verschillen kunnen ervoor zorgen dat het kind eerder motorische mijlpalen kan bereiken. Zoals de eerste keer zitten, kruipen of staan. Ook lijken ze minder risico te lopen op obesitas. Linda May: ‘We willen alle zwangere vrouwen laten weten dat ze elke week 150 minuten zouden moeten bewegen, met een matige intensiteit. De 150 minuten moeten verdeeld worden over drie tot zeven dagen per week.’

Maar: kijk wat past bij jouw situatie en zwangerschap

Elke zwangerschap is anders. Heb je tijdens je zwangerschap veel last van vermoeidheid of bekkenbodemproblemen? Kijk goed wat past bij jou situatie. En overdrijf vooral niet: twintig minuten per dag wandelen, een rondje fietsen of zwangerschapszwemmen volstaat al. Ook belangrijk: let er tijdens het sporten op dat je niet oververhit raakt. Drink voldoende en zorg dat je vooral niet over je grenzen heengaat. Het belangrijkste is dat je ontspannen aan het bewegen bent!

Bronnen:

    1. EosWetenschap: https://bit.ly/2HwoS2i
    2. Runnersworld: https://bit.ly/2KtqcE1
    3. Pubmed: https://bit.ly/3pW6elR
    4. 24baby: https://bit.ly/35XWH5H


Alle artikelen

 


‘Buiten wandelen kan negatieve gedachten verminderen’

 

Terug naar alle blogs