Gezonde leefstijl werkt het best tegen corona

Wat werkt tegen corona? ‘Zonder vaccin of medicijn is een gezonde leefstijl het beste wapen tegen corona,’ vertelt gezondheids-wetenschapper Maaike de Vries tegen BNR Nieuwsradio. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 77 procent van de coronapatiënten die in Nederland op de IC belandde, met overgewicht kampte. Artsen en medische experts zijn het er unaniem over eens: fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen bij een corona besmetting. Bovendien herstellen fitte coronapatiënten sneller.

Geef je weerstand een boost tegen corona

‘Door gezonder te leven, geef je je weerstand een flinke boost. Veel Nederlanders zijn te zwaar. Mensen eten te veel en bewegen te weinig. Chronische aandoeningen, zoals suikerziekte, zijn gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. De weerstand van chronisch zieken is continu heel laag. Daardoor zijn zij heel vatbaar voor virussen, ’ vertelt huisarts Tamara de Weijer tegen BNR. Leefstijl is dus het meest krachtige middel om je weerstand een boost te geven. Maar waar begin je?

Gezonder eten: zo doe je het

Het voedingscentrum adviseert om te eten volgens de Schijf van Vijf. Je krijgt dan voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Vul je weekmenu bijvoorbeeld aan met groene bladgroenten, ongezouten noten, vette vis en fruit. Maar verander niet teveel in een keer. Door kleine stapjes te maken, houd je je nieuwe voedingspatroon beter vol. Verwissel die energy drink voor een kopje koffie of neem in plaats van chocoladepasta eens een 100 procent pindakaas op je brood.

Kijk hier voor meer inspiratie van het Voedingscentrum.

Wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen: de deur uit!

’s Avonds na een drukke dag nog even een rondje hardlopen? De meeste mensen ploffen liever op de bank met een goede Netflix-serie. Terwijl beweging juist ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen.

En matig intensief bewegen doe je al door je hond uit te laten! Dat de gym gesloten is, mag dus geen excuus meer zijn. Trek je wandelschoenen aan en maak een frisse avondwandeling. Of loop die trap een paar keer extra op en neer. Zo kun je toch aan de beweegnorm voldoen.

Zorg dat je kunt ontspannen

Voor een goede leefstijl is ontspanning net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Het coronavirus veroorzaakt bij veel mensen flink wat stress. Zorg daarom dat je zo nu en dan even kan ontspannen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor het slapengaan geen nieuws meer kijkt en zorg voor voldoende slaap. Iedereen ontspant natuurlijk op een andere manier, bedenk wat bij jou past. Ontspan jij van een stukje chocolade bij de thee? Vooral doen. Als het maar met mate is.

Meer over corona? Lees onze artikelen in #gezondmagazine

Corona en leefstijl

Twijfelt u of u besmet bent met corona?

Doorloop de digitale zelftest en krijg direct advies

De digitale Corona zelftest is ontwikkeld door Moet ik naar de dokter? Al hun vragen en adviezen zijn gebaseerd op de geldende medische standaarden en protocollen en zorgvuldig samengesteld door een team van triagespecialisten.  Via onderstaande banner kom je bij de digitale Corona zelftest. Na het beantwoorden van een aantal vragen, krijg je meteen advies of je contact op moet nemen je huisarts.

Twijfelt u of u besmet bent?
Doorloop de digitale zelftest en krijg direct advies

Alles over jouw gezondheid
op één plek!

Nieuwe gewoonten in kleine stapjes
Overzicht hoe je ervoor staat
Focus op hoe je je voelt
Koppel je activity-tracker
Medische data altijd bij de hand