Veel gestelde vragen
De Hoofdpijn Coach is er voor mensen met milde hoofdpijnklachten en helpt met het verminderen en voorkomen van deze klachten. Dit doen we zonder pijnstillers en met kleine en relatief eenvoudige oefeningen. Deze oefeningen ondersteunen jou om stap voor stap gezonder te gaan leven. Een gezonde leefstijl heeft namelijk invloed op milde hoofdpijnklachten. De app kan jouw steuntje in de rug zijn en maakt het makkelijker om zelf je leefstijl te verbeteren. Met als doel minder vaak en minder ernstige hoofdpijnklachten.
Wat mag ik verwachten van de app?
Je kunt in de app een persoonlijk plan laten maken. Dit plan biedt je dagelijks kleine leefstijloefeningen, podcasts en video’s aan die passen bij jouw situatie. Deze aanpak is ontwikkeld met experts op het gebied van leefstijl, hoofdpijn en gedragsverandering. Ook helpt de app je met het ontdekken van patronen als je dagelijks invult hoe het met je hoofdpijn gaat. Dit kan het makkelijker maken om te ontdekken wat jou helpt om van je hoofdpijn af te komen. Daarnaast kan het, indien van toepassing, waardevolle info zijn voor je huisarts.
Kan ik de Hoofdpijn Coach ook zonder persoonlijk plan gebruiken?
Is de Hoofdpijn Coach gratis?
Ja, je kunt deze app gratis downloaden. De Hoofdpijn Coach-app is op verzoek van VGZ ontwikkeld voor haar leden en is daarnaast voor iedereen toegankelijk.
Waarom valt een deel van de app buiten mijn scherm?
De app is gemaakt voor Android-versie 9 en hoger en iOS-versie 11 en hoger en werkt het beste op telefoons met een groot scherm. Heb je een telefoon ouder dan 5 jaar? Dan werkt de app mogelijk niet goed.
Hoe gebruik ik de app?
Wie is VGZ?
VGZ is initiatiefnemer van de Hoofdpijn Coach-app. VGZ is het hoofdmerk van Coöperatie VGZ en is één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn zij er om heel Nederland te helpen. Dat doen ze door gezonder leven makkelijker te maken en de zorg te blijven verbeteren. VGZ werkt samen met artsen, zorgverleners, patiëntenorganisaties, de politiek, werkgevers, mantelzorgers en hun leden.
Wie is Salut?
Salut heeft de Hoofdpijn Coach gebouwd. Het doel van Salut is Nederland steeds gezonder maken met leefstijlinterventies. Zij ontwikkelt hiervoor digitale tools zoals apps en sites, die mensen en organisaties ondersteunen bij het verminderen van beginnende gezondheidsklachten. Salut is een dochter van de ANBI-stichting Langer Gezond.
Wie is Hoofdpijnnet?
Hoofdpijnnet is een landelijk netwerk voor mensen met migraine, clusterhoofdpijn, chronisch dagelijkse hoofdpijn, spanningshoofdpijn, aangezichtspijn en andere vormen van ernstige hoofdpijn. Hoofdpijnnet bestaat sinds 1981 en is de grootste vereniging voor mensen met ernstige hoofdpijnklachten. Hoofdpijnnet zet zich in voor betere hoofdpijnzorg, voorziet leden van informatie en biedt steun en lotgenotencontact. Daarnaast zijn er via hun netwerk verschillende medische- en hoofdpijnexperts betrokken bij de ontwikkeling van de Hoofdpijn Coach.
Waarom word ik gewaarschuwd voor ernstige hoofdpijn in 10 specifieke situaties?
Je komt tijdens de intake 10 stellingen tegen. Deze stellingen worden landelijk gebruikt door dokters en huisartsen. Ze zijn er om je te helpen en indien nodig te waarschuwen. We hebben ze op aanraden van medische experts aan de Hoofdpijn Coach toegevoegd. Er zijn namelijk een klein aantal specifieke situaties waarbij er mogelijk meer aan de hand is dan ‘een keertje milde hoofdpijn’.
Als je tijdens het doen van de intake in de app ernstige hoofdpijn hebt én jezelf herkent in 1 of meer van de 10 stellingen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan dan beoordelen of er meer aan de hand is. Natuurlijk zijn er meer situaties waarbij je advies van je huisarts nodig kunt hebben. Maar met deze 10 stellingen hebben we de grootste groep in beeld.
Heb je geen ernstige hoofdpijn? Dan kun je de stellingen negeren. Heb je wél ernstige hoofdpijn, maar herken jij je niet in de 10 stellingen? Dan is er waarschijnlijk geen directe reden om je huisarts te bellen. Overleg bij twijfel of zorgen met de huisarts(assistent).
Waarom moet ik in de intake 7 vragen beantwoorden?
Met behulp van je antwoorden op de 7 vragen leren we jou en je hoofdpijnklachten beter kennen. Dat helpt ons om een plan voor je te maken dat het beste aansluit op jouw situatie. Daarom vragen we je om bijvoorbeeld aan te geven wanneer of waar je hoofdpijn hebt.
Is mijn plan écht persoonlijk?
Er staan 6 plannen in de app. Na de intake kunnen we inschatten welk plan het meest aansluit bij jouw milde hoofdpijnklachten. Dit plan komt voor jou het dichtst bij gerichte zelfhulp zonder medisch traject. De opbouw van het plan kan je stap voor stap helpen met het vormen van nieuw gezonde gewoontes. Zodat je zonder pijnstillers leert hoe je zelf jouw milde hoofdpijn vermindert of voorkomt.
Wat is milde hoofdpijn?
Milde hoofdpijn betekent dat je af en toe last hebt van hoofdpijn. Een richtlijn is: minder dan 15 dagen per maand. Meestal is de mate van hinder en pijn van milde hoofdpijn beperkt. Ook trekt het vaak snel weer weg. Het komt maar zelden voor dat milde hoofdpijn lang aanhoudt. Ben je geneigd om milde hoofdpijn op te lossen met een pijnstiller? Weet dan dat pijnstillers juist hoofdpijn op kunnen wekken. Met de Hoofdpijn Coach leer je hoe je met kleine oefeningen die makkelijk in je dag passen, hoofdpijn op de lange termijn de baas kunt zijn. Zonder hulp van pijnstillers.
Belangrijk om te weten: milde hoofdpijn is geen migraine, clusterhoofdpijn of een andere vorm van hoofdpijn waarbij je dagelijks leven serieus beïnvloed wordt.
Hoe weet Salut dat de plannen en oefeningen hoofdpijn verminderen?
De oefeningen in de app zijn samengesteld met hulp van diverse experts. Denk hierbij aan medische experts en ervaringsdeskundigen die al jaren diverse leefstijlinterventies in de praktijk toepassen om ondersteuning te bieden bij het voorkomen en verminderen van milde hoofdpijnklachten. Daarnaast is het fijn om te weten dat het wetenschappelijk is bewezen dat hoofdpijn vermindert door gezonder te leven.
De oefeningen en plannen lijken misschien simpel. Toch kun je erop vertrouwen dat ze werken. De totale aanpak van de app is goedgekeurd door leefstijl- en gedragsexperts en ervaringsdeskundigen.
Hoeveel oefeningen krijg ik?
Per dag krijg je 3 tot 4 oefeningen. De oefeningen zijn op elkaar afgestemd, om alles zo goed mogelijk in je dag te laten passen. Het totale plan bestaat uit 63 dagen. Dit is bewust zo gekozen. Het duurt namelijk gemiddeld zo’n 63 dagen om een gewoonte te maken van gezonder leven en daarmee minder last van hoofdpijn te hebben.
Waarom zijn de oefeningen klein en makkelijk?
Als de oefeningen te moeilijk zijn, is het lastig om ze vol te houden. Dit weten we vanuit de gedragswetenschap. Wist je dat ruim driekwart van alle mensen met goede voornemens, na korte tijd al afhaakt? De oplossing zit ‘m in kleine stappen zetten, veel herhalen en de lat niet te hoog leggen. Daarom zijn de oefeningen in de app klein en makkelijk en kan het effect op jouw milde hoofdpijnklachten hierdoor juist groot zijn.
Kan ik oefeningen overslaan?
Ja, dat kan. Je doet dit door de oefening naar links te swipen. Doe je dat niet, dan zie je de oefening de volgende dag weer terug. Het kan zijn dat dezelfde oefeningen vaker terugkomen in je plan. Dit klopt, ondanks dat je ze misschien eerder in het plan hebt overgeslagen. Maak dan opnieuw de keuze of je ze doet of overslaat.
Ik kan deze oefeningen toch ook online vinden?
Veel van de oefeningen in de app zijn ook online te vinden. Wat is dan de meerwaarde van deze app? Je weet dat je bij de Hoofdpijn Coach goed zit omdat we samenwerken met medische experts, hoofdpijndeskundigen en gedragswetenschappers. Zij hebben bijvoorbeeld geholpen de juiste volgorde vast te stellen en aangegeven welke oefeningen in welk plan past. Ook hoef je zelf geen bronnen te checken. Dat scheelt meteen weer wat hoofdpijn toch?
Waarom kan ik oefeningen favoriet maken?
Het is handig om de oefeningen die goed voor je werken op 1 plek terug te kunnen vinden. Daarom kan je, door op het hartje te tikken, een oefening favoriet maken. Je kunt ze vervolgens via je Ontdekscherm met behulp van het zoekfilter snel weer terugvinden.
Waarom krijg ik sommige oefeningen vaker?
Leefstijlverandering heeft alles te maken met nieuw gedrag aanleren. En alles wat je ooit hebt geleerd, begon in kleine stapjes en met heel veel herhaling! Denk maar aan tandenpoetsen, veters strikken of fietsen. Daarom komen sommige oefeningen vaker voor in je plan. Het vaker herhalen van bepaalde oefeningen is een bewezen methode om het vormen van nieuwe gewoontes makkelijker te maken.
Kan ik mijn plan wijzigen?
Ja, dat kan. Je kunt je plan stopzetten via je Instellingenscherm. Doe dan de intake opnieuw, om te ontdekken welk plan nu het beste bij je situatie past. Goed om te weten: tijdens je plan krijg je in fase 3 sowieso de optie om de intake opnieuw te doen.
Tip! Bedenk je altijd waarom je jouw plan wilt wijzigen. Het menselijk brein zoekt van nature namelijk de meest makkelijke of herkenbare weg. Het kan dus een trucje van je brein zijn om je plan te willen wijzigen. Omdat je iets niet leuk of lastig vindt.
Ik heb de intake opnieuw gedaan, maar mijn nieuwe plan lijkt op het oude plan. Hoe kan dat?
De app selecteert, op basis van jouw intake, welk plan het beste bij jouw situatie past. Er zijn 6 plannen in de app. Als je hetzelfde plan krijgt, kun je erop vertrouwen dat dit plan nog steeds het beste aansluit. Ondanks dat je in je nieuwe intake op sommige vragen anders hebt geantwoord.
Het kan zijn dat je nieuwe plan op de vorige lijkt. Dat komt omdat sommige plannen slechts op een paar details afwijkend zijn van elkaar. Herken je dus veel? Geen zorgen! Alle oefeningen dragen bij aan het voorkomen of verminderen van hoofdpijnklachten.
Digitale tools. Gericht op zelfzorg bij beginnende gezondheidsklachten.
Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
Nederland