Gezondheidsadvies is persoonlijk 

Een bepaald dieet werkt niet voor iedereen. Waar de één zich er moeiteloos aan houdt, heeft een ander stiekem net even wat meer cheatdays dan toegestaan. Gevolg: bij die één vliegen de kilo’s eraf terwijl die ander nog net zoveel weegt of misschien maar een klein beetje minder. Hetzelfde geldt eigenlijk voor al het gezondheidsadvies dat je krijgt – of geeft. Of dat advies ook echt gaat werken, heeft namelijk alles te maken met wat voor type persoon je bent.

Type personen

Gezondheidsadvies is vaak persoonlijk. Sommige mensen eten al gezond en kunnen beter wat meer bewegen, terwijl anderen juist wel genoeg sporten en wat beter op hun voeding kunnen letten. Toch hebben al die mensen één ding gemeen: het afvallen lukt niet of die gezonde leefstijl blijkt niet vol te houden. Dat komt vaak door motivatieproblemen. En die zijn weer afhankelijk van welk type persoon je bent:

 • Rebel
  Rebellen doen waar ze zin in hebben. Ze houden zich niet aan regels, deadlines of verwachtingen. Ook niet als het hun eigen regels zijn.

 • Vrager
  Vragers vragen zich continu af wat het nut van regels, deadlines en verwachtingen is. Ze houden zich er alleen aan als ze inzien waarom iets belangrijk is.

 • Plichtsgetrouwe
  Plichtsgetrouwen hebben geen moeite met regels of verwachtingen die door anderen worden opgelegd, maar met het volhouden van hun eigen regels.

 • Volhouder
  Volhouders zijn mensen die het fijn vinden om regels, deadlines en verwachtingen van anderen te hebben. Als ze maar duidelijk zijn. En niet tegenstrijdig.

Gezondheidsadvies voor volhouders, vragers & rebellen

Om de omslag naar een gezonder leven te maken én vol te houden, moet je gemotiveerd zijn. En blijven. Voor volhouders is dat het makkelijkst. Die moeten alleen leren prioriteiten te stellen en hebben baat bij meerdere, kleine doelen. Vragers moet je gezondheidsadvies uitleggen: de voor- en nadelen en vooral het wáárom bespreken. Rebellen willen vooral het gevoel hebben dat ze zélf een keuze maken en hebben een uitdaging nodig.

En voor plichtsgetrouwen

De meeste mensen zijn plichtsgetrouw. Maar die hebben vaak het meeste moeite met het opvolgen en volhouden van een bepaald gezondheidsadvies. Als plichtsgetrouwe kun je wel aan de regels en verwachtingen van anderen voldoen, maar moeilijker aan die van jezelf. Voorbeeld: je kunt je tijdens een training met een personal trainer helemaal laten gaan, maar daarna snack je al die verbrande calorieën er meteen weer aan. Het is daarom goed voor plichtsgetrouwen om samen te sporten of af te vallen!

De Salut app: gezonder leven voor iedereen

De Salut app helpt je gezonder leven. Ongeacht wat voor type persoon je bent. Niet zozeer met gezondheidsadvies, maar met kleine mini-challenges helpen we je een gezondere leefstijl aan te leren én vol te houden. Het zijn allemaal uitdagingen met duidelijke uitleg en heldere doelen die we samen doen. In de app en in ons #Gezondmagazine vind je iedere week een nieuwe. Benieuwd hoe het werkt? Download de gratis app en probeer het nu zelf!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

 

Bronnen:
Intermediair