Vitamine D in je eten. 

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof. Het zorgt ervoor dat je calcium kunt gebruiken om te groeien en je botten en tanden stevig te houden. Ondertussen speelt het ook een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Je krijgt vitamine D binnen door zonlicht. Je lichaam maakt het zelf aan als je buiten wat zonnestraaltjes mee pakt. Maar je kunt het ook binnenkrijgen met je voeding. Handig tijdens slecht weer, als er geen zon is. Dus waar zit veel vitamine D in?

Waar zit veel vitamine D in?

Vitamine D vinden we gelukkig ook terug in je voeding. Zo kun je toch wat extra vitamientjes binnen krijgen in de wintermaanden of als als je even niet in staat bent om naar buiten te gaan. Maar wat moet je dan eten om toch aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen? Hier zit veel vitamine D in:

  • vette vis (forel, zalm of makreel)
  • eieren (gekookt)
  • vlees (varkensfiletlapjes, rundertartaar)
  • margarine of halvarine (check de verpakking of er vitamine D3 is toegevoegd)

Plantaardige bron

Ook zit er soms veel vitamine D in paddenstoelen. Denk aan champignons. Het is dan wel belangrijk dat die paddenstoelen ook de zon hebben gezien of gekweekt zijn onder UV-lampen. Dan maken ze zelf vitamine D2 aan en die kun jij weer opeten. Deze vitamine is wel wat minder effectief dan de D3-variant, maar wat meer geschikt voor vegetariërs en veganisten!

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Gemiddeld heb je iedere dag 10 microgram vitamine D nodig. Die maak je vaak al aan als je iedere dag een kwartiertje tot een half uurtje buiten bent. Nog een reden om even buiten te wandelen dus. Maar sommige mensen hebben meer nodig: 20 microgram per dag. Kleine kinderen, bijvoorbeeld. Die hebben het nodig voor een goede botgroei. Datzelfde geldt voor 70-plussers. Die hebben extra vitamine D nodig om hun botten en tanden sterk te houden, botontkalking tegen te gaan én om de afname van spiermassa op latere leeftijd te beperken!

Wil je ook gezonder eten & meer bewegen?

Wil je ook gezonder eten en meer (buiten) bewegen, zodat je genoeg vitamine D binnen krijgt? Download dan de Salut app. Met kleine mini-uitdagingen helpen we je steeds wat gezonder te leven. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Download de gratis app en probeer het zelf!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Voedingscentrum