Soms is Alzheimer erfelijk, maar meestal niet
Als je ouder wordt, krijg je er steeds meer mee te maken: dementie. Misschien is je opa of oma wel dementerend. En misschien worden je ouders ook langzaam wel wat vergeetachtiger. Dat zet je aan het denken … is de ziekte van Alzheimer erfelijk? Het antwoord: soms is Alzheimer erfelijk, maar meestal niet. En dat zit zo:
Dementie komt vooral door je leeftijd
De kans op dementie wordt steeds groter als je ouder wordt. Gemiddeld hebben mensen tussen de 65 en 69 jaar ongeveer 1% kans op dementie. Maar dat loopt op tot wel 40% als ze 90 of ouder zijn. Heb je veel Alzheimer in je familie? Dan is de kans slechts een paar procent hoger dat je het zelf ook krijgt. Maar de kans dat je de ziekte van Alzheimer krijgt omdat je simpelweg ouder wordt, is veel en veel groter.
Wanneer is Alzheimer dan wel erfelijk?
Wel is de ziekte van Alzheimer erfelijk bij dementie op jonge leeftijd. Althans, er is meer kans dat erfelijkheid een rol speelt als er bij meerdere mensen in een familie dementie voorkomt vóór het 65e levensjaar. Vaak zelfs al voordat iemand 50 is. In die gevallen kan er sprake zijn van een afwijkend gen. En dat is dan wel weer erfelijk. Bij dementie op jonge leeftijd kun je eventueel een erfelijkheidsonderzoek laten uitvoeren om te kijken of jij, je ouders en je kinderen dat afwijkende gen ook hebben.
Lees ook: Sneller Alzheimer herkennen? Kijk naar de pupillen!
Andere risicofactoren
De ziekte van Alzheimer is dus zelden erfelijk en komt eigenlijk altijd door een hoge leeftijd. Toch zijn er nog meer factoren die het risico op dementie wel kunnen vergroten. En veel van die factoren hebben te maken met een ongezonde leefstijl: roken, weinig bewegen, overgewicht, hoge bloeddruk en weinig mentale activiteit. Ook is Alzheimer één van de mogelijke gevolgen van slecht slapen.
Gezonder leven? Download de Salut app!
Zelf de kans op Alzheimer verminderen? Dat is goede reden om gezonder te gaan leven. Om toch eens te gaan hardlopen, een nieuwe taal te leren of om nog even te ontspannen voor het slapen. De Salut app helpt je er bij. Met kleine mini-uitdagingen helpen we je stapje voor stapje op weg naar een gezondere leefstijl. Benieuwd hoe dat werkt? Download de gratis app en kies een challenge!
Werk aan je gezondheid met de Salut app
Bronnen
Alzheimer Nederland
Dementie.nl