Probeer bij het avondeten zo min mogelijk zout te gebruiken

Waarom? We eten te veel zout. En dat kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Wij hebben zo’n één tot drie gram zout per dag nodig. Ons lijf gebruikt zout voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van onze spieren en opnemen en afvoeren van vocht. Maar de gemiddelde Nederlander krijgt ruim negen gram zout per dag binnen. En dat is veel te veel. Die grote hoeveelheden zout veroorzaken een hoge bloeddruk. Waar zit zout eigenlijk in?

Het advies: maximaal zes gram zout per dag

Brood, kaas, soepen, sausjes, vleeswaren en snacks: zo’n 80 procent van het zout dat wij op een dag binnenkrijgen zit in bewerkte producten. De overige 20 procent voegen we zelf toe tijdens het koken of aan tafel. De Hartstichting adviseert maximaal zes gram zout per dag binnen te krijgen. Hoe minder je met zout eten?

Minder zout gebruiken? Tips

Door bewerkte producten en vleeswaren te laten staan, krijg je al een stuk minder zout binnen. Breng jij de avonddis op smaak met zout? Het is beter voor je nieren en je bloeddruk om dat zo min mogelijk te doen. Maar eten zonder of met minder zout is even wennen. Voor je gevoel zal het eten ‘flauw’ smaken. Hieronder wat tips om je eten op een natuurlijke manier op smaak te brengen:

  1. Gooi een handje geroosterde noten door je avondeten. Dat kan een fijne smaakmaker zijn.
  2. Kook jij je groenten graag? Probeer ze eens te roosteren. Dat geeft al een hele andere smaak, waardoor je het zout misschien niet eens mist.
  3. Kies voor verse producten en kook niet uit zakjes en pakjes. Door te experimenteren met kruiden en specerijen, creëer je ‘smaak’ aan je gerechten.

Het Voedingscentrum heeft een aantal recepten waarbij bijna tot geen zout wordt gebruikt. Probeer ze deze week eens uit!

Leuke challenge? In de Salut app vind je er nog meer!

Houd jij wel van een uitdaging om je leefstijl te verbeteren? In onze app vind je nog meer van dit soort ‘mini-uitdagingen’. Misschien wil je werken aan een beter voedingspatroon of wil je meer bewegen. Download onze app en check welke uitdagingen passen bij jouw doelen!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

    1. Hartstichting: http://bit.ly/3bNeaAD
    2. Voedingscentrum: http://bit.ly/38FvMwh
    3. Margriet: http://bit.ly/3vAzKAq

8 Comments