2 tips die je helpen om hoofdpijn te voorkomen

Wil je genieten van een alcoholisch drankje zonder dat je er hoofdpijn aan over houdt? We vertellen je in dit artikel waarom alcohol hoofdpijn kan veroorzaken. Ook krijg je tips hoe je toch van een drankje kunt genieten zonder last van hoofdpijn te krijgen.

Waarom kun je hoofdpijn krijgen van alcohol?

Alcohol zet de nieren aan tot het afdrijven van vocht. Zo ontstaat er uitdroging in je lichaam en verliezen ook je hersenen vocht. Dat is een reden dat je hoofdpijn krijgt. Je kunt je hoofdpijn zien als signaal dat je hersenen extra vocht nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Hoofdpijn na alcoholgebruik voorkom je zo (2 tips)

De slimste manier om hoofdpijn door alcohol te voorkomen, is geen alcohol drinken. Maar we snappen dat genieten van een drankje er soms gewoon bij hoort. Daarom 2 praktische tips om hoofdpijn of een kater voor te zijn.

1. Drink een glas water bij elk glas alcohol

Door het drinken van alcohol gaan je nieren vocht afdrijven. Om uitdroging te beperken is het slim om bij elk glas alcohol een glas water te drinken. Na elk drankje een glas (bruisend) water drinken kan ook.

Drink water voordat je gaat slapen. Hiermee voorkom je dat je wakker wordt van een hevig dorstgevoel en help je jouw lichaam om hoofdpijn door uitdroging voor te zijn.

2. Eet een gezonde maaltijd vooraf

Ga je aan de alcohol op een lege maag? Dan is de kans heel groot dat je hoofdpijn krijgt. Dit komt omdat je met een lege maag minder voedingsstoffen in je lichaam hebt. De alcohol wordt dan minder goed opgenomen. Kies voor een gezonde maaltijd zodat je voldoende energie hebt om de alcohol te verwerken. Ook al is de verleiding wellicht groot, te zwaar en te vet eten is niet handig. Het kost je spijsverteringsstelsel veel energie en tijd om zo’n maaltijd af te breken.

Zo pak je minderen met alcohol aan

Wil je minderen met alcohol en kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan een kijkje op Thuisarts.nl en maak verleden tijd van hoofdpijn na alcohol.

Meer lezen over een gezonde leefstijl?

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over gezonder leven? Ga dan voor een digitaal steuntje in de rug en blader verder in dit online magazine #Gezond. We hebben alvast deze tips voor je:

6 meest voorkomende soorten hoofdpijn: kenmerken + leefstijltips. – Salut. (gezondmetsalut.nl)
Dry January: wat doet een maand geen alcohol met je lijf? – Salut. (gezondmetsalut.nl)

Bronnen

Thuisarts.nl
Mens en Gezondheid