Langdurig drinken tast ons geheugen aan.

Een mini-borrel of een klein etentje met vrienden; veel mensen hebben tijdens deze tweede lock-down toch behoefte aan gezelligheid. En bij gezelligheid hoort vaak ook een glaasje wijn, een biertje of een cocktailtje. Maar wat doet alcohol met je brein? Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, vertelt aan het Trimbos Instituut: ‘Het brein heeft als functie ‘remming’, waardoor bijvoorbeeld impulsieve ingevingen geremd worden. Alcohol onderdrukt die remming, waardoor je je letterlijk meer kunt laten gaan. Bij het drinken van alcohol komt dopamine vrij, waardoor je je ook prettig en ontspannen voelt.

Wat doet alcohol met je brein?

Alcohol ontspant, niet zo gek dus dat veel mensen uitkijken naar dat glaasje wijn aan het einde van de dag. Toch adviseert de Gezondheidsraad om helemaal niet of maximaal een glas alcohol per dag te drinken om hersenschade te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig overmatig drinken ons korte- en langetermijngeheugen aantast en neurologische schade veroorzaakt. Mensen die vijf jaar lang gemiddeld 30 glazen per week drinken, merken veranderingen in hun intellect, gedrag en emoties. En wat veel mensen niet weten: alcohol brengt niet alleen schade toe aan je brein, maar kan ook sommige soorten kanker veroorzaken.

Jongeren kunnen beter nog even wachten met alcohol

Ons brein is pas vanaf 25 jaar volgroeid. Tot die tijd zijn de hersenen heel plastisch. Dat betekent dat er makkelijk nieuwe verbindingen worden gemaakt. Maar die verbindingen worden ook makkelijk afgebroken en het drinken van alcohol op jonge leeftijd versnelt het afbreken van die verbindingen. ‘Vooral voor het jonge brein is alcohol eigenlijk een sluipmoordenaar’, zegt kinderarts Nico van der Lely tegen Nemo Kennislink. Bovendien: jongeren die al vroeg beginnen met hun eerste glazen alcohol en overmatig drinken, hebben een groter risico op een alcoholverslaving als zij ouder zijn.

Dry January: zet je alcoholgebruik een maand op pauze

Vanaf 1 januari een maand lang niet drinken: met de actie ‘Ikpas’ wil stichting Positieve Leefstijl mensen uitdagen om eens te kijken of zij dat volhouden. Volgens de stichting voelen deelnemers van voorgaande jaren zich na een maand duidelijk fitter, zowel lichamelijk als mentaal. Ook slapen zij beter na een maand geen alcohol. Belangrijkste doel van de actie: ingeroeste patronen doorbreken. Want veel mensen pakken een biertje of een wijntje zonder erbij na te denken. Wil jij de uitdaging aangaan en een maand stoppen met drinken? Meld je aan op deze website.

Stoppen met overmatig drinken

Het drinken van een alcohol wordt heel normaal gevonden. Vooral tijdens de feestdagen ploppen er heel wat kurken en doppen van de fles. Voor mensen die juist willen minderen of willen stoppen met drinken is dat best lastig. Jellinek heeft onderstaande tips voor mensen die willen stoppen met drinken:

  • Schrijf de nadelen van gebruik en de voordelen van minderen of stoppen op;
  • Neem de beslissing om te minderen of te stoppen;
  • Bepaal een doel en houd bij hoeveel je drinkt of gebruikt;
  • Bereid je voor op het krijgen van onthoudingsverschijnselen;
  • Maak een aantal afspraken met jezelf;
  • Bereid je voor op trek (zin in het middel);
  • Bereid je voor op riskante situaties;
  • Houd moed en geef niet op.

Wil jij minder alcohol drinken?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Houd bijvoorbeeld eens bij hoeveel je op een dag drinkt. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

    1. NOS: https://bit.ly/3gM1Em3
    2. Expertisecentrumalcohol: https://bit.ly/34botKA
    3. Nofaresearch: https://bit.ly/2K1Mi0E
    4. Nemokennislink: https://bit.ly/2WaqeTY
    5. RTL nieuws: https://bit.ly/3gLr8Qb
    6. Jellinek: https://bit.ly/3qOI90y
    7. Ikpas: https://bit.ly/34b3dVo

One Comment