Je leefstijl heeft invloed op je brein

Beweging is belangrijk voor de hersenen. Dat zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie én bewegingswetenschappen. Bewegen zorgt er namelijk niet alleen voor dat spieren en gewrichten soepel blijven of dat je conditie op peil blijft. Het zorgt er ook voor dat je hersenen beter kunnen blijven werken. Je leefstijl heeft namelijk invloed op je concentratievermogen, je geheugen en zelfs op je IQ!

We zitten te veel

We zitten in de auto of de trein naar het werk. Daar heb je misschien wel zittend werk. En ‘s avonds plof je uitgeput op de bank. Kortom, we zitten de hele dag. We lopen niet meer. Fietsen niet meer. We bewegen te weinig. Dat vergroot niet alleen de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of diabetes type 2, maar blijkt ook niet goed voor je brein. Te weinig bewegen kan namelijk invloed hebben op het risico op dementie!

Erik Scherder: Beweging is belangrijk voor je hersenen

Het mag duidelijk zijn dat weinig beweging niet goed is voor je hersenen. Maar gaan je hersenen ook echt beter werken als je wél meer beweegt? Jazeker! Erik Scherder over beweging voor de hersenen : “Zowel bij jongeren als ouderen verbetert de fitheid van het brein wanneer ze meer bewegen. Je kunt bijvoorbeeld beter dingen plannen. Je neemt meer initiatief en je hebt meer grip op je gedachten, emoties en gedrag.”

Dit gebeurt er bij beweging in je hersenen

“Door te bewegen verbetert de doorbloeding van de witte stof in je hersenen. Daardoor kun je nieuwe signalen en informatie beter verwerken. Die witte stof is kwetsbaar voor veroudering. Daarom gaan je hersenen langzaam achteruit als je ouder wordt”, zegt Erik Scherder. Maar sporten heeft nog meer positieve effecten. “Het zorgt als het ware ook voor voedingsstoffen in het brein waardoor je beter functioneert. Bewegen maakt je dus slimmer, geconcentreerder en sneller.”

Een half uur bewegen is al genoeg!

Een half uurtje achter elkaar wandelen of fietsen is al genoeg beweging voor de hersenen. Je hoeft jezelf dus niet iedere dag naar de sportschool te sleuren. Wil jij ook meer bewegen? Download dan de gratis Salut app en doe onze kleine mini-uitdagingen. Kleine challenges die je motiveren om meer te bewegen én die makkelijk vol te houden zijn, zodat je ook echt werkt aan een gezondere leefstijl!

Werk aan je gezondheid met de Salut app

Bronnen:
Het Fitte Brein
Trouw

Deel artikel

Laat een reactie achter