De helft van de volwassenen is te zwaar; daar willen gemeenten iets aan doen.

Buiten op pad en lekkere trek? Dan hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken. Op bijna elke hoek van de straat kun je een broodje kroket, kebab of hamburger scoren. Geen snackbar in de buurt? Dan wandel je even naar de plaatselijke supermarkt voor een pizzapunt of een saucijzenbroodje. Het aanbod aan vet, te zout of te zoet eten is gigantisch. Niet zo gek misschien dat ruim de helft van de volwassen Nederlanders inmiddels kampt met overgewicht. Gemeenten willen van de overheid meer middelen om daar iets aan te kunnen doen.

Gemeenten willen overgewicht voorkomen

Trouw schrijft dat de gemeenten Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Ede meer bevoegdheden willen om overgewicht aan te pakken. De wethouders van Volksgezondheid van deze gemeenten schrijven in een brief aan de Tweede Kamer: ‘We hebben de afgelopen jaren onze wettelijke en financiële mogelijkheden maximaal benut om onze bewoners kansen op een gezond leven te bieden. Het is tijd voor extra maatregelen.’ Maar wat zouden gemeenten kunnen doen om bewoners gezonder te laten eten?

Onderzoekers: ‘Overheid, grijp in!’

Gemeenten willen een aanpassing in de warenwet. Daarmee kunnen zij voorkomen dat er te veel ongezond voedsel verkrijgbaar is. Ook onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht vinden dat de overheid meer moet doen om overgewicht te voorkomen. ‘Met de industrie worden steeds weer vrijwillige afspraken gemaakt, die weinig effect hebben. Steviger middelen zijn nodig om gezonde voedingskeuzes gemakkelijker te maken,’ vertelt onderzoeker Sanne Djojosoeparto van de universiteit Utrecht aan de Volkskrant.

Consument kiest onbewust voor ongezond

‘De markt stuurt met haar aanbod, reclames en aanbiedingen enorm op ongezond eten’, zegt ze. ‘Zo wordt de consument grotendeels onbewust tot heel erg ongezonde voedselkeuzes verleid. Als overheid mag je dan ook hard tegensturen,’ vindt onderzoeker Djojosoeparto. Als wij Nederlanders op dit tempo door snacken en snaaien is twee derde van de volwassenen in 2040 te zwaar. En dat heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid. Een slecht voedingspatroon veroorzaakt een jaarlijkse kostenpost van 6 miljard euro, berekende accountantskantoor PwC. Maar wat is de oplossing?

Onderzoekers: ‘Overheid, grijp in!’

Hoe kan de overheid erop aansturen dat wij massaal de vette, zoute of zoete hap laten staan? De onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit bepleiten: Een belasting op suiker. Een verbod op reclame voor ongezonde producten gericht op kinderen en jongeren. En het afschaffen van de btw op groente en fruit. In Groot-Brittannië werd de suikertaks al ingevoerd. En volgens het RIVM werd het suikergehalte in veel frisdranken door producenten meteen verlaagd. Niet zo’n gek idee dus, die belasting op suiker in producten.

Wat kun je zelf doen tegen overgewicht?

Overgewicht leidt tot chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar hoe voorkom je nou dat je zelf blijft snaaien? De eerste stap is bewustwording. Hoeveel kilocalorieën krijg je per dag eigenlijk binnen en beweeg je wel voldoende? Het kan helpen een eet- en beweegdagboekje bij te houden. Als je eenmaal inzicht hebt in je voedingspatroon kun je dingen gaan veranderen. De Salut app helpt je daarbij op weg. Salut biedt mini-uitdagingen op maat aan; met kleine stapjes werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Download nu onze app!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

6 Comments