Zo volg je een anti-histamine dieet

Sommige mensen zijn allergisch voor noten. Anderen weer voor gluten of lactose. Iets minder bekend: een histamine intolerantie. Daarbij heb je tekort aan het eiwit dat histamine afbreekt. Als je dan voedsel eet dat veel histamine bevat (of dat de aanmaak van extra histamine bevordert), dan krijg je bepaalde klachten. Om die klachten te verminderen, kun je een anti-histamine dieet volgen. Maar hoe doe je dat? Wat mag je wel en niet eten?

Wat is histamine eigenlijk?

Histamine is een stofje waarmee je lichaam het afweersysteem, de lichaamstemperatuur en de ademhaling regelt. Het komt vooral vrij wanneer je een allergische reactie hebt. Best belangrijk dus. Maar je lichaam kan er ook weer niet te veel van aan. Je krijgt bijvoorbeeld jeuk, een verstopte neus, buikklachten of slapeloosheid als je te veel histamine binnen krijgt. Door te letten op je voeding kun je invloed uitoefenen op de hoeveelheid histamine in je lichaam.

Histamine dieet: dit mag je wel en niet eten

Ook met een histamine dieet kun je klachten niet altijd voorkomen. Maar je kunt het risico wel zoveel mogelijk verkleinen door bepaalde producten even te laten staan:

  • Gefermenteerde producten
    Over het algemeen zijn gefermenteerde producten best histaminerijk. Je kunt de zuurkool, augurken of yoghurt dus beter even vermijden. En ook sojasaus en ketjap kun je beter even niet eten!
  • Kaas
    Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn. En ook Hollandse kaas kan soms best veel histamine bevatten!
  • Vis & vlees
    Sommige soorten vis en vlees passen ook niet zo goed in een histamine dieet. Denk aan vette vis als makreel, tonijn en haring. Maar ook aan schaaldieren. Vooral die in blik. Qua vlees zijn varkensvlees en wild het minst geschikt voor mensen met een histamine intolerantie.
  • Sommige soorten groenten en fruit
    Tomaten, spinazie en rode bieten … ze zijn allemaal histaminerijk. Net als avocado, aardbeien, kiwi, ananas en frambozen trouwens. Probeer dus eens te koken met andere groenten en neem eens een banaan of appel!
  • Bier & wijn
    In veel alcoholische dranken zit ook aardig wat histamine. Vooral in cider, bier en wijn. En dan zit er in rode wijn vaak ook nog meer dan in witte wijn. De alcohol laten staan is sowieso goed voor je gezondheid, maar zeker tijdens een anti-histamine dieet!
  • Noten & chocolade
    Oei, nog meer lekkere dingen die je even beter niet kunt eten als je (misschien) last hebt van histamine intolerantie. Een handje noten en pure chocola zijn over het algemeen juist gezonde snacks, maar overweeg ze toch eens te vervangen door een volkoren cracker, fruit of wat geroosterde kikkererwten om je histamine te verlagen.

Heb jij een histamine dieet nodig? Download de Salut-app!

Wil jij weten of je misschien ook baat hebt bij een histamine dieet? Download de Salut-app en houd daar een eetdagboekje bij met wat je eet. Neem vervolgens bijvoorbeeld een glas rode wijn met wat kaas, chocola en/of nootjes en noteer in de app hoe je je voelt. Dan weet zo of je misschien histamine intolerantie hebt!

Werk aan je gezondheid met de Salut-app

Bronnen:
Gezondnu
Histaminevrij.nl