Suiker is ongezond … toch?

Van kleins af aan leren we het al: suiker is ongezond. Te veel suiker kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, darmklachten en een verhoogde kans op diabetes type 2. En natuurlijk is het ook niet goed voor je tanden. Allemaal waar, maar het is ook een belangrijke stof voor je lichaam. Het levert energie om te kunnen functioneren. Dus is suiker dan wel echt zo slecht voor je?

Is suiker slecht voor je?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, suiker is in principe niet slecht voor je. Je hebt het nodig als brandstof. Het komt ook voor in gezonde producten als groenten, fruit en melk. Maar vaak wordt er extra suiker toegevoegd aan bepaalde soorten eten en drinken, waardoor je al snel te veel suiker binnen krijgt. En te weinig vitamines en mineralen. Als je veel producten met toegevoegde suikers eet, is je voedingspatroon dus niet in balans. En dat is dan wel weer ongezond!

Hoeveel suiker per dag is wél gezond?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert volwassen mannen maximaal zo’n 60 gram suikers per dag te eten. Voor volwassen vrouwen is de richtlijn ongeveer 50 gram suiker. Het gaat hier wel om zogeheten ‘vrije suikers’. Dat zijn de suikers die door voedselproducenten of koks zijn toegevoegd. De van nature aanwezige suikers in je dagelijkse portie groente en fruit tellen dus niet mee!

Minder suiker eten? Gebruik de Schijf van Vijf!

Suiker is dus niet per se slecht voor je, maar een teveel aan toegevoegde suikers wel. Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je in principe al voldoende suikers binnen. Af en toe een koekje, stuk taart of koud glas frisdrank is dan geen probleem!

Bronnen