Geuren activeren hersengebieden.

Ben jij ooit flink over je nek gegaan van een vissoep? Dan hoef je het maar te ruiken en je wordt alweer misselijk. Je neus kan geuren ‘onthouden.’ Geuren kunnen op die manier een hersengebieden activeren en gedrag aansturen. Die vissoep? Die eet jij nooit meer! Uit onderzoek blijkt dat mensen ruim een biljoen verschillende geuren kunnen onderscheiden. Zelfs als geuren meer dan vijftig procent dezelfde geurmoleculen bevatten. Dat maakt de neus het beste menselijke zintuig. Ogen onderscheiden 7,5 miljoen kleuren. Oren ‘slechts’ 34.000 verschillende tonen. Het geurvermogen van mensen is jarenlang enorm onderschat.

Onthouden van geuren

‘Gedrag kan onbewust gestuurd worden door geur. Dat is een kwestie van pure conditionering. Ruik je altijd citroen bij het schoonmaken? Dan is het ruiken van citroen al genoeg om die handeling te activeren,’ legt Rob Holland, universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, uit aan de Volkskrant. Mensen kunnen geuren vaak slecht omschrijven. Toch liggen geuren van jaren geleden ergens vast in ons brein. Een bepaald parfum kan je ineens doen denken aan je oma. Of aan de geur je ouderlijk huis. Waarschijnlijk kun je die geuren van vroeger niet onder woorden brengen. Toch roepen ze onmiddellijk herinneringen bij je op. ‘Geur is een directe snelweg naar ons verleden,’ aldus Rob Holland.

Geur als marketingmiddel

Geur blijkt een belangrijke rol te spelen bij het aansturen van menselijk gedrag. Sommige geuren maken ons gelukkig, zoals de geur van je geliefde. Voor andere geuren slaan we op de vlucht. (Brandlucht!) Pretparken zetten geuren in om de beleving van hun attracties intenser te maken. Geuren worden zelfs ingezet om koopgedrag van mensen te beïnvloeden. De geur van versgebakken brood in die ene supermarkt? Geen toeval. Ruik je tijdens het winkelen ineens een heerlijk parfum? Grote kans dat die geur wordt verspreid door de winkeleigenaar. Om de winkelbeleving nét iets completer te maken. Leuk voor een avondje met vrienden: omschrijf de geuren uit je jeugd. Welke geuren heb jij onthouden?

Bronnen:

  1. Science: http://bit.ly/3sVNSTt
  2. Nu.nl: http://bit.ly/36dOrhy