Glutenintolerantie op latere leeftijd

In Nederland hebben ongeveer 170.000 mensen glutenintolerantie (coeliakie). Dat houdt in dat ze niet tegen gluten kunnen en daardoor geen tarweproducten als brood, pasta en koekjes kunnen eten. Het leidt namelijk ontstekingen in de dunne darm. Omdat buikpijn, diarree en vermoeidheid veel voorkomende klachten zijn, volgen veel volwassenen een glutenvrij dieet. Ook zonder dat ze de diagnose hebben. Maar kun je eigenlijk wel een glutenintolerantie op latere leeftijd ontwikkelen?

Kun je ook glutenintolerantie op latere leeftijd krijgen?

Ja, dat kan! Sterker nog, veel mensen met coeliakie zijn al volwassen. Dat kan komen omdat de beschadiging aan de darmen niet zo snel gaat. Ze ontwikkelen dan pas klachten op het moment dat ze al volwassen zijn. Daarvoor merken ze dus niet dat ze ziek worden van het eten van gluten. Maar het kan ook zijn dat de samenstelling van bacteriën in je darmen verandert. Door je leefstijl of bij veel stress, bijvoorbeeld. Je kunt dan ook ‘ineens’ intolerant worden voor gluten!

Zo weet je of je glutenintolerantie hebt

Coeliakie is vaak moeilijk vast te stellen. Klachten als buikpijn, vermoeidheid, diarree en gewichtsverlies kunnen namelijk ook een heleboel andere oorzaken hebben. Denk je toch dat je misschien een intolerantie voor gluten hebt? Ga dan naar je huisarts voor een test. Wijst het bloedonderzoek vervolgens op mogelijke glutenintolerantie? Dan word je doorverwezen naar een darmspecialist die de diagnose stelt.

Wel klachten, maar geen intolerantie?

Soms laat de test zien dat je geen glutenintolerantie hebt, terwijl je wel de klachten ervaart. Het kan zijn dat je dan gewoon overgevoelig bent voor gluten. Glutensensitiviteit noemen we dat. Je kunt het vaststellen door een glutenvrij dieet te volgen en vervolgens te kijken of je klachten terugkomen door wél gluten te eten.

Tip: download de Salut app

Met de Salut app kun je eenvoudig een eetdagboek bijhouden . Daarin noteer je wat je eet en hoe je je voelt. Op die manier kun je makkelijker verbanden leggen tussen je voeding en eventuele klachten. Zo kun je zien of gluten misschien ook een effect op jouw lichaam hebben!


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

Glutenvrij.nl (PDF)

Voedingscentrum