Zit vitamine D ook in voeding?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf aanmaakt. Dat gebeurt in onze huid onder invloed van zonlicht. Ben jij elke dag tussen 11:00 en 15:00 uur minimaal een kwartiertje buiten te vinden? Dan maak je al voldoende vitamine D aan. Maar zit vitamine D ook in voeding?

Vitamine D in de wintermaanden

In de wintermaanden staat de zon in Nederland te laag voor de aanmaak van vitamine D. Ons lijf gebruikt dan de opgebouwde vitamine D reserves. En we kunnen vitamine D ook uit onze voeding halen. Het zit voornamelijk in vette vis en in lagere gehaltes in vlees en eieren. In Nederland wordt vitamine D vaak ook toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten.

Hoeveel vitamine D hebben wij nodig?

Een volwassene heeft 10 microgram vitamine D per dag nodig. Wie een kwartiertje per dag buiten is, haalt dat dus meestal wel. Iemand met een lichte huidskleur maakt 2/3e van de benodigde hoeveelheid vitamine D zelf aan, de rest komt uit voeding. Mensen met een donkere huidskleur maken minder makkelijk vitamine D aan. Zij kunnen in de wintermaanden vitamine D bij slikken.

Twee soorten vitamine D

Er zijn twee soorten vitamine D. Vitamine D2 wordt aangemaakt in schimmels en paddenstoelen. Deze soort wordt vaak verwerkt in vitamine D supplementen. Vitamine D3 wordt aangemaakt in de huid van mensen en dieren. Zowel vitamine D2 als D3 zijn goed voor onze gezondheid, al werkt vitamine D3 iets beter.

Wat doet vitamine D eigenlijk in ons lijf?

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen in de botten. Bij kinderen is het belangrijk voor een goede botgroei. Voor volwassenen draagt vitamine D bij aan het behoud van sterke botten en tanden op latere leeftijd. Ben jij ouders dan zeventig? Het Voedingscentrum raadt aan dan minimaal 20 microgram vitamine D per dag in te nemen. Dat vertraagt botontkalking en zorgt voor het behoud van spierkracht.

Meer weten over vitamine D en corona? Klik hier voor een uitgebreid artikel.

Bronnen:

    1. Zorgwijzer: http://bit.ly/3vt9yHY
    2. Consumentenbond: https://bit.ly/3bLijFa