Meer psychische klachten door corona.
Uit onderzoek van Eenvandaag onder 25.000 mensen blijkt dat ruim zestig procent van de bevolking wel eens last heeft van psychische klachten door de coronacrisis. Vooral jongeren onder de 35 hebben het zwaar nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt. Het nieuwe school- en collegejaar is begonnen, maar het sociale leven van jongeren ligt stil. Even een terrasje pakken op een mooie nazomerdag of spontaan de kroeg induiken; komende weken is het er allemaal niet meer bij. Veel jongeren geven aan dat ze zich gestresst en eenzaam voelen.
Deskundigen maken zich zorgen over psychische klachten jongeren
Volgens EenVandaag zijn deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg bezorgd over de psychische impact de coronacrisis op jongeren. ‘We weten uit onderzoek dat het verliezen van een gevoel van controle een belangrijk punt kan zijn voor het ontstaan van depressies en angsten. Dat kan de grote stijging van psychische klachten onder jongeren verklaren,’ vertelt hoogleraar psychologie Eveline Crone in het NRC.
Mensen zijn sociale wezens
Ook ouderen hebben last van psychische klachten, maar zij wonen vaker met een gezin of partner en hebben minder behoefte aan spontaan contact. Alle festivals, feestjes en sociale bijeenkomsten zijn geannuleerd, kroegen, cafeetjes en restaurants sluiten om 22:00h hun deuren en huisfeestjes zijn uit den boze. Het is voor jonge mensen steeds lastiger om elkaar te ontmoeten en zich op sociaal vlak te kunnen ontwikkelen. Eveline Crone in het NRC: ‘Je hele leven is erop gericht anderen te ontmoeten.’ En precies dat ontmoeten is nu dus bijna onmogelijk. Hoe zorg je ervoor dat je komende weken toch aan je sociale contact komt?
Tips om toch aan sociaal contact te komen
We zitten weer massaal op het thuiswerkplatform en videobellen erop los. Het haalt het niet bij ‘echt’ contact, maar toch kan het leuk zijn zo nu en dan met vrienden te videobellen. Ook een leuke: kijk allemaal dezelfde film of lees hetzelfde boek en bespreek online wat je ervan vond. En maak af en toe een ommetje. Door het thuiswerken zitten we weer allemaal binnen. Frisse lucht kan helpen negatieve gedachten opzij te zetten én je komt weer even in contact met andere mensen.