We bewegen minder. Lees onze tips om fit te blijven.

Sinds de tweede lock-down is ingegaan, zitten we weer massaal thuis. Met de nadruk op zítten; uit onderzoek blijkt dat mensen tijdens de coronacrisis niet meer gaan bewegen. We hebben in principe meer tijd, maar bewegen juist een stuk minder. Gevolg: onze conditie holt achteruit. Terwijl beweging juist zo goed is voor onze gezondheid en voor onze weerstand. Wil jij fit blijven tijdens de coronacrisis?

Thuiswerken? Doe dingen die er normaal bij inschieten

We fietsen niet meer naar ons werk, hoeven niet meer te rennen voor de trein en lopen ’s middags geen rondje meer met collega’s. Het thuiswerken zorgt voor een stuk minder beweegmomenten op een dag. Het is goed om je daar bewust van te zijn: de Gezondheidsraad adviseert volwassenen minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen per week. En dat mag van alles zijn! Dus neem om 11:00 uur een koffiepauze en loop de trappen in huis een paar keer op en neer. Of ga even naar buiten en hark de bladeren in je tuin op, snoei oude takken weg en was de ramen. Kinderen online les? Neem ze mee naar buiten voor een potje voetbal of tikkertje. Dat is gezond voor hen, maar zeker ook voor jou!

Doe alsof je een forens bent: start de dag met een blokje om

Het klinkt misschien gek. Maar het kan heerlijk zijn je dag te beginnen met een blokje om. Na het ontbijt je jas aan, sjaal om en erop uit. Even een blokje om door je buurt. Al duurt het maar tien minuten: je hebt je ochtendbeweging weer gehad. En om half zes slof jij niet van je laptop naar de bank. Nee, je doet hetzelfde als in de ochtend. Jas aan en naar buiten! De werkdag van je af laten glijden voordat je aan je avond begint. Zo heb je alweer twintig minuten beweging op een dag te pakken.

Tijdens het thuiswerken: blijf niet zitten

Als we niet uitkijken, zitten we de hele dag. Wat kan helpen: zet een timer en ga elk half uur minstens tien minuten staan of rondlopen. Moet je nog een collega bellen? Doe het staand. Zet je laptop op een hoge tafel en zorg dat je sommige online meetings staand kan doen. Dan eindig je je werkdag een stuk fitter.

Het echte werk: fitness oefeningen voor thuis

De sportscholen zijn voorlopig nog wel even dicht. Buiten sporten zou kunnen, maar met deze temperaturen zit niet iedereen daarop te wachten. Gelukkig zijn er online heel veel goede fitnessvideo’s te vinden waarmee je thuis heel goed uit de voeten kunt. Vooral voor mensen die veel zitten, zijn oefeningen voor de romp, de buik en de rug heel waardevol. Lees hier meer over fit worden en blijven en bekijk hier de video met spierversterkende oefeningen van Alles over sport.

Wil jij wel wat meer gaan bewegen?

De Salut app helpt jou op weg met mini-uitdagingen! Je begint klein, met haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met 1 wandeling van 15 minuten per dag. In een paar weken tijd werk je toe naar duurzame gedragsverandering. Benieuwd hoe dat werkt? Download nu onze app.


Werk aan je gezondheid met de Salut app


Bronnen:

    1. Consumentenbond: https://bit.ly/3h7CNJm
    2. Voedingscentrum: https://bit.ly/38DnfcL
    3. Alles over sport: http://bit.ly/3f8e3Sb