‘Geen wondermiddel, maar supplementen bijslikken kan geen kwaad.’

Een tekort aan vitamine D zorgt voor een lagere weerstand. Mensen die kampen met een tekort aan vitamine D lopen daardoor meer risico op een coronabesmetting. De kans dat zij op de IC belanden, is groter dan bij mensen die voldoende vitamine D hebben opgeslagen. Er moet nog veel onderzoek naar gedaan worden, maar er zijn sterke aanwijzing dat vitamine D helpt tegen een ernstige coronabesmetting. Volgens Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie, is vitamine D echter geen wondermiddel tegen corona. ‘Net als bij veel voedingsmiddelen zijn de effecten gering en duurt het lang voordat de effecten zichtbaar zijn. Vitamine D kan hooguit de gevolgen van corona wat beperken,’ legt hij uit op de website van Wageningen Universiteit.

Vitamine D: waarom is het belangrijk voor onze weerstand?

Normaal gesproken wordt vitamine D in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het versterkt de botten en helpt cellen te doden die door een virus zijn besmet. Volgens New Scientist heeft een derde van de Nederlanders in de winter een vitamine D tekort. We zijn te weinig buiten en de zon staat te laag voor het aanmaken van voldoende vitamine D. Vitamine D wordt opgeslagen in vetcellen.

Wintervoorraad vitamine D

In de winter maakt je lijf gebruik van de voorraad die je in voorgaande maanden hebt aangemaakt. Maar veel mensen hebben niet voldoende vitamine D aangemaakt om de winter door te komen. Vooral mensen die weinig buitenkomen, overgewicht hebben, ouderen en mensen met een donkere huidskleur wordt geadviseerd minimaal 10 microgram vitamine D bij te slikken. Dat kan door het slikken van supplementen, maar je kunt het ook uit je voeding halen. Vooral vette vis, zoals haring, makreel en zalm bevat vitamine D. In Nederland wordt het ook toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten.

Moeten we nu massaal aan de vitamine D?

De invloed van vitamine D op een coronabesmetting moet nog wetenschappelijk bewezen worden, maar volgens immunoloog Huub Savelkoul is het in de tussentijd gunstig om preventief een kleine hoeveelheid vitamine D te slikken. Vooral nu we nog meer tijd binnen doorbrengen door het thuiswerken. De kans op een overdosis vitamine D is overigens klein. Kijk voor de zekerheid altijd op de verpakking van supplementen wat de aanbevolen maximum hoeveelheid vitamine D per dag is.

Bronnen:

    1. Wur: https://bit.ly/382Geyx
    2. Newscientist: https://bit.ly/380HeDm
    3. Voedinsgcentrum: https://bit.ly/3kPQqhB