Liefhebbers van rood vlees verspreiden muffe geur.

Hertenbiefstuk uit de oven, carpaccio van rund, steak tartare of varkenshaas; liefhebbers van rood vlees konden hun hart weer ophalen tijdens de feestdagen. Veel mensen eten tijdens de kerstdagen of met oudjaarsavond meer rood vlees dan normaal. Misschien merk je na al dat vlees eten op dat je lichaamsgeur is veranderd. Het eten van veel rood vlees veroorzaak namelijk een muf geurtje.

Hoe ontstaat een lichaamsgeur?

Een lichaamsgeur wordt niet alleen veroorzaakt door zweet. Genen en ziektekiemen spelen een rol, maar ook voedingsmiddelen in je dieet bepalen je lichaamsgeur. Sommige voedingsmiddelen bevatten sterke bestandsdelen. Het lichaam scheidt die weer uit via je adem, je zweet en je urine. Na een maaltijd met flink wat knoflook weet je dat je gaat ‘ruiken’. De zwavelachtige bestandsdelen van knoflook zorgen voor dat typische knoflookluchtje.

Ook rood vlees eten zorgt voor ‘geurtjes’

De proteïnen in rood vlees zijn lastiger te verwerken. Daardoor blijft het rode vlees langere tijd in onze darmen. Dat zorgt voor darmgassen, constipatie en veroorzaakt dus een onaangename lichaamsgeur. Eet jij zo nu en dan een stukje rood vlees? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De typische geur komt vooral tot uiting als iemand elke dag rood vlees eet. Rood vlees komt overigens niet alleen van rund. Ook varkens-, schapen-, en geitenvlees valt onder ‘rood vlees.’

Vegetarische mannen ruiken lekkerder

Een lichaamsgeur kan ons veel vertellen over de persoon in kwestie. In 2013 toonde een Tsjechisch onderzoeksteam aan dat vrouwen het zweet van mannen met een vegetarisch dieet lekkerder vonden ruiken dan van mannen die veel rood vlees aten. Maar over het algemeen maskeren we onze lichaamsgeur met deodorant of parfum. Niemand wil naar zweet ruiken.

De Volkskrant geeft tips tegen nare lichaamsgeurtjes:

    1. Antitranspirant werkt niet tegen lichaamsgeur, enkel tegen overmatig zweten
    2. Draag katoen, geen polyester. Katoen is gunstig voor bacteriën die geen stank veroorzaken en ongunstig voor de stankveroorzakers.
    3. Laat je wasmachine af en toe een kookprogramma of een onderhoudswas draaien om achterblijvende bacteriën te doden.
    4. Probeer je geen zorgen te maken over lichaamsgeur: die wordt zelden door anderen opgemerkt.