Is thee goed voor je gezondheid?

Drink jij elke dag een paar koppen thee? Dan ben je goed bezig! Uit onderzoek blijkt dat het drinken van thee goed is voor je gezondheid. Het verkleint de kans op een hartaanval, verlaagt je bloeddruk en je hebt minder kans op diabetes type 2. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag te drinken.

Werkt kruidenthee ook tegen een hartaanval?

Drink jij graag kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee? Kruidenthee is een aftreksel van andere planten, vruchten, kruiden, specerijen of bloemen. Er zit geen theïne in, waardoor het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als zwarte of groene thee heeft. Natuurlijk is het wel goed voor je dagelijkse vochtopname om kruidenthee te drinken.

Wat is theïne eigenlijk?

Theïne is hetzelfde stofje als cafeïne. In een kop thee van ongeveer 125 milliliter zit zo’n 30 microgram theïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van ongeveer 125 milliliter zit al gauw 85 microgram cafeïne. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 400 microgram cafeïne per dag te drinken. Je kunt per dag dus veel meer koppen thee dan koffie drinken voordat je aan je max zit.

Welke soorten thee zijn er?

Tegenwoordig zijn zo’n beetje alle soorten smaken en soorten thee te verkrijgen. Deze soorten thee kun je meestal wel vinden in de supermarkt:

  • Zwarte thee: de theeblaadjes zijn gefermenteerd of gegist
  • Groene thee: de thee is gemaakt van ongefermenteerde theeblaadjes
  • Vruchtenthee of Earl grey: thee waaraan smaakjes zijn toegevoegd
  • Kruidenthee: dit is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant

Thee is dus goed voor je gezondheid. Ben jij een fervent koffiedrinker? Probeer een paar koppen koffie per dag in te wisselen voor zwarte of groene thee. Zo krijg je minder cafeïne binnen en verklein je de kans op een hartaanval!

Bronnen:

    1. Consumentenbond: http://bit.ly/3bNVCzd
    2. Margriet: http://bit.ly/3bOhbj4
    3. Voedingscentrum: http://bit.ly/3pZkOYs