Zijn diepvriesgroenten gezond?

Verse paprika’s, bakken vol geurende tomaten, de courgettes naast de komkommers: die schappen vol verse groenten zien er heerlijk uit. Bovendien: veel gezonder dan groenten uit de diepvries, toch? Maar schijn bedriegt, want diepvriesgroenten hoeven niet altijd minder voedingsstoffen te bevatten dan verse groenten. Sterker nog: diepvriesspinazie bevat zelfs méér voedingsstoffen dan verse spinazie. Dus zijn diepvriesgroenten gezond? Absoluut!

Vers van het land is het beste

Groenten die net geoogst zijn, bevatten de meeste voedingsstoffen. Verse groenten zien er aantrekkelijk uit, toch zijn ze vaak al enkele dagen oud voordat ze op jouw bord belanden. En er zijn conserveringsmiddelen nodig om de groenten goed te houden tijdens het transport. Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren. Daardoor gaan er veel minder voedingsstoffen verloren. Zo kan het dus dat diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen kunnen bevatten dan de verse variant!

En blikgroenten dan?

Dan hebben we ook nog groenten in blik of in een potje. Die bleke natte bonen uit een pot ogen veel minder gezond dan een hand verse bonen. Maar het verschil zit hem vooral in de manier van conserveren: veel potten en blikken bevatten extra zout of suiker of de voedingsmiddelen goed te houden. En dat is weer niet goed voor onze gezondheid. Op het etiket van een pot of blik groente kun je checken of er zout of suiker is gebruikt voor het conserveren.

Wil jij meer groenten eten?

Heb jij geen tijd om elke avond zakken groenten te snijden voor je avondmaal? Het is dus helemaal niet erg om dan voor de voorgesneden diepvriesgroenten te gaan. Lekker makkelijk en bovendien minstens net zo gezond. Tegenwoordig is elke groente wel in een diepvriesvariant te verkrijgen.

Doe mee met Elke Week Gezond: eet elke avond 250 gram groenten!

Wil jij jezelf uitdagen om meer groenten te eten? Doe dan mee met onze Elke Week Gezondchallenge! Eet elke avond minimaal 250 gram groente bij je avondmaaltijd. Check hier de challenge!

Bronnen:

    1. Voedingscentrum: https://bit.ly/313CmbI
    2. Groentehelden: http://bit.ly/3cTAJTG
Deel artikel

Laat een reactie achter