Gember als smaakmaker én als medicijn?

Wat is gember en hoe gebruiken we het? Gember is de wortelknol van de gemberplant en heeft een pittige, hete smaak. Het worteltje wordt in Nederland al eeuwen gebruikt bij de bereiding van voedsel en dranken. Veel mensen geloven in de heilzame werking van gember.

Gember tegen misselijkheid

Heb jij last van misselijkheid, bijvoorbeeld door een zwangerschap? Grote kans dat de verloskundige jou gemberthee of gemberpillen aanraadt. Ook zou gember meer energie geven, helpen tegen kou en de spijsvertering bevorderen. Is gember echt zo’n wondermiddel?

Wat is gember en hoe gebruiken we het?

Gember wordt in Nederland al eeuwenlang gebruikt in voedsel en dranken. Denk aan gemberkoek, gekonfijte gemberstukjes, gemberthee en gemberpoeder. In Azië gaat het gebruik van gember al veel verder terug. De wortel wordt daar al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde.

Het Voedingscentrum: meer onderzoek over gember nodig

Het Voedingscentrum zegt hierover: ‘Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes  of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. (…) ‘Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan zijn dit soort effecten niet aangetoond. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen.’

Maar: gember is een perfecte smaakmaker!

Het kan natuurlijk geen kwaad om gember te gebruiken tegen misselijkheid of voor meer energie. Vooral gemberthee is heel populair: giet heet water in een kop met wat schijfjes gember en drinken maar. Fijn voor de afwisseling en goed voor je hydratatie. De pittige smaak maakt de wortel bovendien heel geliefd als specerij in gerechten.

Bronnen:

    1. Womenshealthmagazine: http://bit.ly/2OSfrh1
    2. Voedingscentrum: http://bit.ly/38EPDMn